/ SKRINšOT ILUSTRACIJA: YOUTUBE WION
26/11/2022 u 23:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kina osigurala 500 milijardi juana za posustalu ekonomiju

Stopa obvezne rezerve banaka biće od 5. decembra smanjena za četvrtinu postotnog boda, objavila je kineska centralna banka

 Kina je najavila da će ponovo sniziti stopu obavezne rezerve banaka, po drugi put u ovoj godini, čime će osloboditi 500 milijardi juana ili 69,8 milijardi dolara dugoročne likvidnosti kako bi podržala posustalu privredu.

Stopa obvezne rezerve banaka biće od 5. decembra smanjena za četvrtinu postotnog boda, objavila je kineska centralna banka. To će smanjiti prosječnu ponderisanu stopu rezervi finansijskih institucija na 7,8 odsto, prenosi SEEbiz.

Novo smanjenje bilo je očekivano nakon što su državni mediji u srijedu prenijeli vladino saopštenje da će Kina nastojati održati primjerenu likvidnost dobro tempiranim smanjenjem stope obvezne rezerve, uz druge instrumente monetarne politike. Centralna banka već je u aprilu snizila stopu, takođe četvrtinu postotnog boda, podsjeća Reuters.

Kineska centralna banka vodi opreznu politiku, nastojeći podržati posustalu ekonomiju i istovremeno izbjeći osjetno smanjenje kamatnih stopa koje bi moglo pojačati pritiske na rast cijena, a potencijalno podstaći i odliv kapitala iz Kine. Američke Federalne rezerve (Fed) i centralne banke drugih velikih ekonomija, uključujući Evropsku centralnu banku (ECB), podižu pak kamatne stope kako bi obuzdale visoku inflaciju.

Kineska privreda znatno je usporila u oktobru, a najnoviji talas slučajeva zaraze koronavirusom dodatno je raspirio zabrinutost za rast na kraju godine, s obzirom na krizu na nekretninskom tržištu u Kini i slabiju svjetsku potražnju za kineskom robom. Kineski gradovi uveli su karantin i druge mjere kako bi zauzdali ponovni rast broja zaraženih, prigušivši ekonomske izglede i nade da će azijski div u skorije vrijeme značajno ublažiti oštru politiku suzbijanja covida.

Vlada je posljednjih mjeseci preduzela niz mjera kako bi podržala rast, fokusirajući se na potrošnju na infrastrukturu i ograničenu podršku građanima, istovremeno ublaživši ograničenja finansiranja za sektor nekretnina. U prva tri ovogodišnja kvartala ekonomija je porasla samo tri odsto, znatno slabije od ciljane godišnje stope od 5,5 odsto, primjećuje Reuters.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:34