АВИОН, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
21/06/2022 u 22:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кина подигла ловце: Тајвану се приближило 29 авиона

Међутим, Тајпеј је оптужио Пекинг да води „рат у сивој зони“ на острву, распоређујући војна средства како би тестирали одбрану Тајвана и исцрпљивали војску острва тако што их тjерају да се стално боре

Тајванске ваздухопловне снаге данас су упозориле 29 кинеских авиона који су ушли у зону противваздушне одбране, саопштило је тајванско министарство одбране.

Тајван, на који Кина полаже право као на сопствену територију, жалио се да се понављају такве мисије кинеских авиона, преноси Ројтерс.

Додаје се да је то постало уобичајена појава у последње двijе године.

Шест бомбардера и њихова пратња ловаца одлетjели су у Тихи океан кроз канал између Тајвана и Филипина и назад, у трећем највећем нападу на тајванску идентификациону зону противваздушне одбране (АДИЗ) ове године, преноси Раша тудеј. 

Министарство одбране Тајвана саопштило је да су у зону ПВО ушли авион за радиоелектронске борбе Y-9, авион за радиоелектронско извиђање Y-8, шест стратешких бомбардера Х-6, авион за допуну горива Y-20, пар авиона за радарско откривање и контролу КЈ-500, противподморнички авион Y-8, осам вишенамjенских ловачких авиона Ј-16, четири авиона СУ-30 и пет Ј-11 НОАК.

Тајван је подигао ловце, а ПВО је пратила кинеске авионе, саопштиле су тајванске власти.

Острвски АДИЗ се протеже далеко изван тајванског ваздушног простора и у континенталну Кину, тако да се чак и рутински летови кинеске ратне авијације унутар кинеског ваздушног простора технички рачунају као инциденти.

Међутим, Тајпеј је оптужио Пекинг да води „рат у сивој зони“ на острву, распоређујући војна средства како би тестирали одбрану Тајвана и исцрпљивали војску острва тако што их тjерају да се стално боре.

Кина је недавно повећање поморске и ваздушне војне активности објаснила као покушај да се одврате „активности дослуха“ између „тајванских снага за независност“ и владе САД, која је обећала да ће продати више оружја острву.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
KINALOVCI TAJVAN
23. april 2024 17:22