Нафта, платформе нафте / - Твитер
21/05/2022 u 14:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кина повећава поруџбине нафте из Русије

Кинески прекоморски увоз руске нафте скочиће у мају на скоро рекордних 1,1 милион барела дневно, у односу на 750 хиљада барела у првом тромјесечју и 800 хиљада барела у прошлој години

Кина тихо повећава куповину нафте из Русије по повољним цијенама, попуњавајући празнину коју су оставили западни купци.

Купци са запада се повлаче из послова с ​​Русијом због њене инвазије на Украјину.

Потез највећег свјетског увозника нафте услиједио је мјесец након што је смањен увоз из Русије, из страха да ће изгледати као да отворено подржава Москву и потенцијално изложи своје државне нафтне компаније санкцијама, преноси Блиц.

Кинески прекоморски увоз руске нафте скочиће у мају на скоро рекордних 1,1 милион барела дневно, у односу на 750 хиљада барела у првом тромјесечју и 800 хиљада барела у прошлој години.

Унипек, трговачки огранак највеће азијске рафинерије Синопек, предводи куповину заједно са Женхуа Оилом, дијелом кинеског одбрамбеног конгломерата Норинцо.

Трговачки извори показују да је компанија регистрована у Хонг Конгу, Ливна Схиппинг, однедавно главни отпремник руске нафте у Кину.

Компаније попуњавају новонасталу рупу коју су западни купци оставили док Европска унија (ЕУ) довршава план даљег круга санкција, укључујући забрану куповине руске нафте.

Многе европске рафинерије већ су престале да купују од Русије из страха да ће налетјети на санкције или привући негативан публицитет.

За Русију, продаја нафте помаже у ублажавању ударца санкција на њену економију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:40