Unsplash, ilustracija / - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
25/06/2022 u 14:59 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kina: Proglašena pobjeda nad koronavirusom

Vlasti Pekinga su početkom maja ove godine zatvorile škole i naložile učenicima da pređu na onlajn nastavu usred naglog porasta slučajeva kovida-19

Pekinška komisija za obrazovanje saopštila je da svi učenici osnovnih i srednjih škola u kineskoj prijestonici mogu da se vrate individualnoj nastavi, prenosi RTS.

Vlasti Šangaja proglasile su pobjedu nad ovim virusom pošto u tom gradu, prvi put u posljednja dva mjeseca, nije bilo novih prijavljenih slučajeva, prenose agencije.

Dva velika grada bila su među nekoliko gradova u Kini koji su uveli ograničenja kako bi zaustavili širenje omikron varijante kovida-19 od marta do maja ove godine, a Šangaj je uveo dvomjesečni karantin na cijeloj svojoj teritoriji koji je ukinut prvog juna, prenosi Rojters.

Vlasti Pekinga su početkom maja ove godine zatvorile škole i naložile učenicima da pređu na onlajn nastavu usred naglog porasta slučajeva kovida-19, a učenicima viših razreda srednjih škola bilo je dozvoljeno da se vrate u učionice drugog juna.

U Šangaju, u kom je prvog juna ukunut dvomjesečni karantin, danas nije prijavljen nijedan novi lokalni slučaj, bilo simptomatski, bilo asimptomatski, navodi Rojters.

U tom gradu od 25 miliona stanovnika nastaviće se masovno PCR testiranje svakog vikenda do kraja jula, a objedovanje u zatvorenom je i dalje zabranjeno u većem dijelu grada.

Predsjednik Komunističke partije Šangaja Li Chiang izjavio je na otvaranju gradskog partijskog kongresa u subotu da su gradske vlasti „pobijedile u ratu za odbranu Šangaja od kovida-19 primjenom uputstava kineskog predsjednika Si Ðinpinga i da su odluke Pekinga o prevenciji epidemije „potpuno efikasne“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:48