/ FOTO TWITTER RUSSIA STATE-AFFILIATED MEDIA
22/02/2022 u 11:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кина забринута због руског признања: Треба поштовати принципе Повеље УН

Легитимне безбједносне бриге било које земље треба поштовати и треба поштовати принципе Повеље УН, рекао је Ванг

Кина је изразила "забринутост" како се ситуација развија у Украјини, након што је Русија објавила признање Доњецке и Луганске републике.

Разговарајући са својим америчким колегом Антонијем Блинкеном у телефонском разговору у уторак, кинески министар спољних послова Ванг Ји рекао је да су најновије промјене повезане са континуираним неуспехом у примени споразума из Минска из 2015. године, који је пружио мапу пута за мирну реинтеграцију отцијепљених региона Донбаса. у Украјину, пише РТ.

Русија је у понедељак признала двије самопроглашене републике као независне ентитете. Москва је рекла да је одбијање Кијева да испуни своје обавезе према Протоколу из Минска и његово очигледно одбијање да тражи решење путем преговора са својим побуњеничким регионима оправдало тај потез.

Пошто је признао отцјепљене републике као суверене нације, предсједник Владимир Путин је наредио да се руске трупе распореде на територијама како би их браниле од могуће војне акције украјинских снага.

Високи кинески дипломата рекао је да је став Пекинга по питању Украјине и даље конзистентан.

- Легитимне безбједносне бриге било које земље треба поштовати и треба поштовати принципе Повеље УН- рекао је Ванг.

Он је позвао све укључене стране да „покажу уздржаност, препознају важност спровођења принципа недељивости безбједности, олакшају ситуацију и разријеше разлике кроз дијалог и преговоре.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:03