/ -FOTO: CNBC
06/01/2023 u 17:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kina zbog epidemije apeluje da se manje putuje: Nosite maske, vodite ličnu higijenu

Ministarstvo saobraćaja pozvalo je građane da smanje okupljanja, posebno ako su stariji, trudnice, djeca i oni koji su već od nečega bolesni

Kina posle ukidanja većine mjera za obuzdavanje pandemije nastoji da spriječi mogućnost izvijanja nove velike domaće epidemije kovida-19 tokom ovomjesečne navale putnika na proslavu kineske - Lunarne nove godine.

Ministarstvo saobraćaja pozvalo je danas građane da smanje putovanja i okupljanja, posebno ako su stariji, trudnice, djeca i oni koji su već od nečega bolesni.

Građani su pozvani da u javnom prevozu koriste maske i da obrate posebnu pažnju na svoje zdravlje i ličnu higijenu, rekao je potpredsjednik Sju Čenguang novinarima.

Sju je rekao da vlasti očekuju više od dvije milijarde putovanja tokom jednonedeljnog praznika koji je u tradicionalnom kineskom kalendaru najvažniji za posjete porodici i prijateljima.

- Očekivani broj putovanja je skoro duplo veći od prošlogodišnjeg i 70 odsto nego u isto vrijeme 2019. godine prije pandemije - rekao je Sju.

Kako je kazao, želja za porodičnim posjetama i turizmom nagomilala se u poslednje tri godine pandemije i ne može se odjednom zadovoljiti.

- Podstičemo ljude da putovanja planiraju na osnovu situacije u kojoj se nalaze i oni i njihovi rođaci - rekao je on.

Kina je u decembru iznenada prekinula strogi režim zatvaranja, karantina i masovnog testiranja usled sve veće zabrinutosti zbog ekonomskih posledica i masovnih javnih protesta.

U svijetu sve veći broj država zahtijeva testove na viruse za putnike iz Kine, smatrajući da su potrebni jer kineska vlada ne deli dovoljno informacija o epidemiji, posebno o potencijalnoj pojavi novih varijanti virusa.

Evropska unija je u srijedu „snažno ohrabrila“ svoje članice da nametnu testiranje putnika iz Kine na kovid-19, a Svjetska zdravstvena organizacija izrazila zabrinutost zbog nedostatka podataka iz Kine, dok SAD zahtijevaju negativan rezultat testa za putnike iz Kine.

Kina je kritikovala te zahtjeve i upozorila da bi mogla da uvede protivmere tim zemljama. Kineski zvaničnici su rekli da je situacija pod kontrolom i odbacuju kritike.

Kina se takođe postepeno otvara za posjete stranih zvaničnika: ove nedelje je ugostila filipinskog predsjednika Ferdinanda Markosa – mlađeg, a državni sekretar SAD, Entoni Blinken, bi trebalo da doputuje u svoju prvu posetu Pekingu odkad je na toj funkciji, ovog mjeseca ili sledećeg, da bi se sastao s novim ministrom spoljnih poslova Kine Ćinom Gangom, bivšim kineskim ambasadorom u Vašingtonu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. septembar 2023 02:37