/ - PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
14/02/2023 u 04:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kineske banke odobrile rekordni iznos kredit

Banke su sklone podsticanju kreditiranja na početku godine budući da imaju obilne kreditne kvote koje mogu iskoristiti i radije daju kredite ranije kako bi ostvarile veću dobit

Kineske banke odobrile su rekordan iznos novih kredita u januaru nakon što su ih vlasti podstakle da više pozajmljuju kompanijama, iako je zaduživanje potrošača ostalo prigušeno.

Finansijske institucije ponudile su 4,9 biliona CNY ili 719 milijardi USD novih zajmova prošlog mjeseca, više od 4,2 biliona CBY prema procjenama ekonomista, u poređenju s rekordnih 3,98 biliona CNY prije godinu, prenosi SEEbiz.

To je gurnulo široku mjeru kredita - ukupno finansiranje - na 5,98 triliona CHY u januaru, objavila je u petak Narodna banka Kine, iznad procjena ekonomista. M2 novčane mase porastao je 12,6 odsto u odnosu na godinu ranije, što je najbrži tempo od aprila 2016.

Banke su sklone podsticanju kreditiranja na početku godine budući da imaju obilne kreditne kvote koje mogu iskoristiti i radije daju kredite ranije kako bi ostvarile veću dobit. Rast zajmova bio je još snažniji ove godine nakon što su centralna banka i bankarski regulator pozvali zajmodavce da "početno učitaju" produženje kredita kao dio vladinih napora da preokrene ekonomiju.

Podaci su pokazali rast zajmova kompanijama i oporavak u izdavanju korporativnih obveznica. Dok su potrošači uzimali više kredita nego u decembru, njihova potražnja za finansiranjem je pala u odnosu na godinu ranije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:35