Kineski i iranski premijeri održali telefonski razgovor / - MEDIA BIRO
16/04/2024 u 09:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kineski i iranski premijeri održali telefonski razgovor o tenzijama između Irana i Izraela

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji i njegov iranski kolega Husein Amir-Abdulahijan razgovarali su u ponedjeljak telefonom u vezi sa tenzijama između Izraela i Irana.

Amir-Abdulahijan je informisao Vanga o stavu Irana o napadu na konzularni dio iranske ambasade u Damasku, u Siriji, rekavši da Savjet bezbjednosti UN nije dao neophodan odgovor na ovaj napad, kao i da Iran ima pravo na samoodbranu kao odgovor na kršenje svog suvereniteta.

Uočljivo da je trenutna regionalna situacija veoma osjetljiva, Amir-Abdlahijan je rekao da je Iran voljan da vježba uzdržanost i da nema namjeru da dodatno eskalira situaciju, prenosi Media Biro.

Vang, takođe član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, rekao je da Kina oštro osuđuje i odlučno se protivi napadu na konzularni dio iranske ambasade u Damasku, smatrajući to ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava i neprihvatljivim.

(VIDEO) Ko ima jaču vojsku - Izrael ili Iran?

- Kina je primila izjavu Irana da je njena akcija preduzeta ograničena i da je bila čin samoodbrane kao odgovor na napad na iranski konzulat u Siriji, rekao je Vang.

Kako je naveo Kina cijeni namjeru Irana da ne cilja regionalne i susjedne zemlje, kao i na kontinuiranom vođenju dobrosusjedske i prijateljske politike.

- Vjeruje se da Iran može dobro da se nosi sa situacijom i poštedi region daljih previranja, istovremeno čuvajući sopstveni suverenitet i dostojanstvo, navodi on.

Vang je takođe naveo da je trenutna situacija prelivanje sukoba u Gazi i da je sada hitan zadatak da se brzo sprovede Rezolucija 2728 Savjeta bezbjednosti UN i okonča sukob u Gazi kako bi se zaštitili civili i spriječilo dalje pogoršanje humanitarne katastrofe.

- Kina je voljna da održi komunikaciju sa Iranom za sveobuhvatno i trajno rješenje palestinskog pitanja, zaključio je Vang.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 06:09