/ YOUTUBE ILUSTRACIJA
13/01/2023 u 14:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kineski izvoz i uvoz oštro pali u decembru

Uvoz je prošle godine porastao samo 1,1 odsto, nakon 30-postotnog skoka u prošloj godini

 Kineski izvoz i uvoz snažno su pali u decembru, pokazali su zvanični podaci, odražavajući posustajanje strane i domaće potražnje u uslovima usporavanja svjetske ekonomije i novog talasa zaraze covidom u Kini.

Izvoz se na godišnjem nivou smanjio 9,9 odsto u odnosu na decembar prošle godine, najsnažnije od početka pandemije. U novembru je pao 8,7 odsto, prenosi SEEbiz.

Uvoz se u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu smanjio 7,5 odsto, nakon 10,6-postotnog pada u novembru. Spoljnotrgovinski bilans za decembar pokazao je višak od 78 milijardi USD, za 11,7 odsto veći nego u novembru.

U cijeloj prošloj godini izvoz je porastao sedam odsto zahvaljujući snažnoj razmjeni sa zemljama jugoistočne Azije i znatno većim isporukama električnih vozila. Podatak ipak pokazuje snažno posustajanje u odnosu na prošlu godinu kada je skočio 29,6 odsto.

Uvoz je prošle godine porastao samo 1,1 odsto, nakon 30-postotnog skoka u prošloj godini.

Usporavanje strane potražnje i sve naglašeniji rizici globalne recesije najveći su teg stabilizaciji trgovine, naglasilo je u četvrtak ministarstvo trgovine.

Međutim, vodeće izvozne regije izvijestile su o poboljšanju novih narudžbina.

Krajem prošle godine kineske vlasti su konačno ukinule pandemijska ograničenja koja su poremetila rad luka i zatvorila fabrike u ključnim proizvodnim središtima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:01