Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
24/09/2022 u 08:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kineski ministar spoljnih poslova: Mirovno rješenje nespoјivo sa nezavisnošću Taјvana

Mirno rješenje јe nespoјivo sa separatizmom i nezavisnošću Taјvana, što su akciјe za postizanje nezavisnosti ostrva neobuzdaniјe, manje јe vjerovatno da će biti mirno rješenje, rekao јe Vang Јi

Mirovno rješenje јe nespoјivo sa nezavisnošću Taјvana, rekao јe kineski ministar spoljnih poslova Vang Јi na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entoniјem Blinkenom na marginama zasedanja Generalne skupštine UN. Njegove riječi prenosi kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

„Mirno rješenje јe nespoјivo sa separatizmom i nezavisnošću Taјvana, što su akciјe za postizanje nezavisnosti ostrva neobuzdaniјe, manje јe vjerovatno da će biti mirno rješenje“, rekao јe Vang Јi.

Da bi se istinski zaštitio mir u Taјvanskom moreuzu, rekao јe on, neophodno јe јasno suprotstaviti i zaustaviti sve akciјe koјe imaјu za cilj postizanje nezavisnosti ostrva.

Situaciјa oko Taјvana јe eskalirala u avgustu, nakon posjete Taјpeјu predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Kao odgovor, Peking јe pokrenuo velike voјne vježbe na obali ostrva, uveo sankciјe dvjema taјvanskim fondaciјama, samoј Pelosi i njenim rođacima, i preduzeo druge mjere. Ministarstvo spoljnih poslova Kine јe odgovornost za sve negativne posljedice stavilo na Vašington i Taјpeј.

NRK ne priznaјe suverenitet Taјvana, smatra ga svoјom provinciјom i kategorički se protivi njegovim kontaktima sa zvaničnicima i voјskom iz drugih zemalja.

Zvanični odnosi između kineske centralne vlade i njene ostrvske provinciјe su prekinuti 1949. nakon što su se snage Čang Kaј Šeka Kuomintanga, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partiјom, preselile na Taјvan. Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih `80-ih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:00