Генерална скупштина УН гласала за суспенѕију / EPA-EFE - JASON SZENES
12/01/2023 u 20:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kineski predstavnik u UN: Zapad gurnuo svijet u haos

Kineski predstavnik je podsjetio da „pojedine zemlje neosnovano uvode jednostrane sankcije van okvira međunarodnog prava, te da tako usporavaju društveno-ekonomski razvoj zemalja

Takozvani poredak zasnovan na pravilima koji promoviše Zapad gurnuo je svijet u haos i izazvao brojne probleme, izjavio je stalni predstavnik Kine pri UN Džang Đun.

- Želimo da pitamo koje se norme podrazumevaju pod tim 'poretkom zasnovanom na pravilima'. Ko priprema te norme, kako su ta pravila povezana sa međunarodnim poretkom? I dalje čekamo nedvosmislen i jasan odgovor. U stvarnosti vidimo da je takozvani pristup zasnovan na pravilima, koji koriste neke zemlje, bacio svijet u haos i izazvao brojne probleme, rekao je kineski diplomata na sjednici SB UN posvećenoj temi vladavine prava.

Kineski predstavnik je podsjetio da „pojedine zemlje neosnovano uvode jednostrane sankcije van okvira međunarodnog prava, te da tako usporavaju društveno-ekonomski razvoj zemalja, stvaraju ogromne humanitarne probleme i krše principe poštene konkurencije i tržišne ekonomije“.

- Neke zemlje, posebno SAD, guše tehnološka preduzeća drugih država i veštački potkopavaju lance snabdjevanja. Da bismo ojačali vladavinu prava na međunarodnom nivou moramo odlučno da odbacimo jednostrane sankcije. Nijedna zemlja ne može da uzdigne svoje unutrašnje zakone iznad međunarodnog prava. Jednostrane sankcije nemaju nikakvu osnovu u međunarodnom pravu, bez obzira pod čijom zastavom se promovišu. Nemoguće je sakriti nezakonitost takvih sankcija, rekao je Džang Đun.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. mart 2023 01:22