bušotina, ilustracija / - FOTO: SHUTERSTOCK
01/06/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kinezi buše rupu u Zemljinoj kori duboku 10 kilometara

Najdublja rupa koju je čovjek iskopao na Zemlji i dalje je ruska superduboka bušotina Kola, koja je 1989. godine, posle 20 godina bušenja, dostigla dubinu od 12.262 metra

Kineski naučnici počeli su da buše rupu duboku 10.000 metara u Zemljinoj kori. Bušenje najdublje kineske bušotine počelo je juče u naftom bogatom regionu Sinđang, javila je zvanična novinska agencija Sinhua.

Usko okno u zemlju će prodrijeti u više od 10 kontinentalnih slojeva ili slojeva stena i doći do sistema krede, koji sadrži stijene stare oko 145 miliona godina.

- To nije bio lak projekat. Izgradnja nečega takvog bi se mogla uporediti sa velikim kamionom koji se vozi na dvije tanke čelične sajle, rekao je Sun Jinšeng sa Kineske akademije inženjeringa, prenosi Blumberg.

Ko je iskopao najdublju rupu ikada?

U obraćanju vodećim naučnicima u zemlji 2021. godine, predsjednik Si Đinping pozvao je na veći napredak u istraživanju unutrašnjosti naše planete kako bi se identifikovali mineralni i energetski resursi i poboljšala procjena rizika od ekoloških katastrofa, kao što su zemljotresi i erupcije vulkana.

Najdublja rupa koju je čovjek iskopao na Zemlji i dalje je ruska superduboka bušotina Kola, koja je 1989. godine, poslije 20 godina bušenja, dostigla dubinu od 12.262 metra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:01