Виталиј Кличко / - принтскрин
18/06/2022 u 17:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кличко: Преговори тек кад последњи руски војник напусти Украјину

Он је рекао да ће руски народ на крају схватити да њихови војници умиру само за амбицију предсједника Владимира Путина

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко рекао је да ће његова земља ући у мировне преговоре тек након што последњи руски војник напусти Украјину, рекао је он за ББЦ. Бивши свјетски шампион у боксу у тешкој категорији присуствовао је сахрани познатог 24-годишњег активисте који је постао добровољац Романа Ратушног, који је раније овог мјесеца убијен у Изјуму, у области Харков.

Неки украјински званичници су изразили забринутост да би западни савезници могли да погурају њихову земљу ка мировном споразуму са Русијом у светлу текућих последица рата око снабдјевања храном и енергијом и глобалне економије.

- Руси су причали о ‘хајде да нађемо компромис, хајде да нађемо рјешење’. Шта они причају? Који компромис? Дати дјелове украјинске територије Русима није компромис. Више сам него сигуран да ћемо бити спремни да разговарамо са Русима о неком компромису. Ако је последњи руски војник напустио Украјину, биће вријеме за разговор, али не још. Руси морају да оду из наше домовине,  рекао је Кличко када су га питали да ли је забринут да би Украјина могла да буде притиснута да учини уступке Русима.

Украјински команданти на линији фронта у Донбасу на истоку земље кажу да су у великој мјери надјачани од стране Руса и да свакодневно губе стотине војника.

Кличко, који је добио армије обожаватеља широм свијета током своје дуге боксерске каријере, рекао је да ће руски народ на крају схватити да њихови војници умиру само за амбицију предсједника Владимира Путина.

- Ово је такође трагедија за Русе и за Руску Федерацију. Народ то тренутно не разумије, али сигуран сам да ће врло брзо схватити реалност. Руси гину - за шта? Путинова амбиција? Зато је јединство око Украјине и свих демократских земаља кључно за мир и слободу у Европи, казао је Кличко.

Као једног од најпрепознатљивијих Украјинаца на свијету, Кличков глас има тежину, али коначна одлука о томе да ли и када улазити у мировне преговоре ће бити на предсједнику Володимиру Зеленском и његовој влади.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 02:21