/ - ФОТО: DEPOSIT/ VENTANAMEDIA
13/10/2022 u 21:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ko je novi predsjednik Senata Italije: U dnevnoj sobi drži Musolinijevu bistu

Desničarski političar Injacio La Rusa, koji je u četvrtak izabran za predsjednika Senata na prvoj sjednici novog italijanskog parlamenta, u dnevnoj sobi drži bistu italijanskog fašističkog diktatora Benita Musolinija

Kao predsjednik gornjeg doma parlamenta u Rimu, ovaj 75-godišnjak preuzima drugu najvišu funkciju u Republici posle predsjedničke funkcije. Dobio je 116 senatorskih glasova od potrebna 104.

La Rusa je partijski kolega Đorđe Meloni, koja bi narednih dana trebalo da postane premijerka, iz krajnje desničarske partije Braća Italije.

Injacio La Rusa je rođen 18. jula 1947. u Paternu kod Katanije na Siciliji, a srednje ime mu je Benito.

La Rusa je davao kontroverzne izjave o italijanskoj istoriji i fašizmu. U predizbornoj kampanji tvrdio je da su svi Italijani „naslednici il Dučea“ – što je Musolinijev nadimak i znači „vođa“.

Tokom pandemije koronavirusa, La Rusa je savjetovao Italijane na društvenim mrežama da prestanu da se rukuju i pokažu fašistički „rimski pozdrav“, koji je analogan Hitlerovom pozdravu u nacističkoj Njemačkoj. U intervjuu prije četiri godine, La Russa je ponosno pokazao svoju dnevnu sobu sa religioznim predmetima i bistom Musolinija.

Novinari lista Korijere dela sera su 2018. posjetili njegov dom u Milanu i fotografisali njegovu kolekciju fašističkih memorabilija, koja uključuje Musolinijeve biste i medalje, fotografije i knjige o crnokošuljašima i kolonijalnoj Italiji.

On je ljubitelj američke istorije, a svoja tri sina dao je ime po indijanskim plemenima ili ratnicima – Antoninu Đeronimu, Lorencu Kočizu i Leonardu Apaču.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. jun 2023 14:04