/ -KEMAL KILIDžDAROGLU
08/03/2023 u 08:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ko je „turski Gandi“, čovjek staje na crtu Erdoganu

Naš jedini cilj je da donesemo zemlje vrijeme napretka, mira i radosti, poručio je Kilidžaroglu

Kandidat ujedinjene opozicije biće Kemal Kilidždaroglu, predsjednik sekularne Republikanske narodne partije (CHP), koja je pozicionarana na lijevom centru političkog spektra.

Turska opozicija, često razjedinjena i međusobno sukobljena, postigla je dogovor o zajedničkom kandidatu koji će se na predsjedničkim izborima u maju takmičiti protiv Redžepa Tajipa Erdogana, aktuelnog šefa države.

Istraživanja javnog mnjenja ukazuju na to da bi predsjednička trka mogla da bude izjednačena u državi čije je društvo oštro podeljene kao posledica Erdoganove višedecenijske vladavine.

Privredna kriza i greške u postupanju vlasti u danima posle razornog zemljotresa početkom februara dovele su do toga da Erdogan postane ranjiviji nego ranije na izborima.

Velika broj opozicionih pristalica pozdravio je Kilidždaroglua, nekadašnjeg državnog službenika, posle sastanka opozicione koalicije.

Sjenku sumnje na dogovor o zajedničkom kandidatu bacila je Meral Aksener, funkcionerka nacionalnističke Partije dobra, koje sumnja da je Kilidždaroglu popularan među biračima.

Aksener se zalagala da kandidat bude neko od aktuelnih gradonačelnika Istanbula ili Ankare, ali je na kraju postignut kompromis - obojica će biti potpredsjednici ako Kilidždaroglu pobijedi.

- Naš sto je sto mira. Naš jedini cilj je da donesemo zemlje vrijeme napretka, mira i radosti - kazao je on. 

Kilidždaroglu kaže da će biračima ponuditi drugačiju Tursku, potpuno suprotnu Erdoganu koji se oslanja na sopstvenu harizmu, ali i „zapaljiv" pristup politici.

Opozicioni kandidat je poručio pristalicama da će njegovo upravljanje Turskom biti zasnovano na konsenzusu i konsultacijama.

Dodao je i da će vratiti moć parlamentu, pošto je Erdogan 2018. izmijenio politički sistem tako da predsjednik države ima gotovu svu moć u vlastitim rukama.

Republikansku narodnu partiju (CHP) osnovao je Mustafa Kemal Ataturk, tvorac moderne turske države.

To je nastarija politička stranka u Turskoj, ali nije na vlasti od 90-ih godina prošlog vijeka.

Kilidždaroglu je uspio da u opozicionu koaliciju uvede i manjinske grupe, kao i desničarske stranke.

Turskoj javnosti je predstavio sebe kao čovjeka spremnog da izazove Erdogana, lidera koji je gotovo da uopšte nije spreman da sasluša kritike.

U zemljotresu koji je početkom februara pogodio jug Turske poginulo je više od 45.000 ljudi, a Kilidždaroglu je bio najglasniji kritičar vlade tvrdeći da je korumpirana vlast snizila standarde gradnje objekata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:20