Vivek Ramasvami podržao Trampa / - EPA - EFE
22/01/2024 u 14:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ko je Vivek Ramasvami – kandidat republikanaca za potpredsjednika SAD-a?

Nakon što je povukao svoju predsjedničku kandidaturu i podržao Donalda Trampa, javnost ga vidi kao Donaldovog keca u rukavu, elokventnog saborca, vičnog debatama

Ko je bivši učenik Harvarda i Jejla, koji je već u studentskim danima zaradio 15 miliona dolara, koji je danas jedan od 20 najmlađih milijardera u zemlji. Nakon što je povukao svoju predsjedničku kandidaturu i podržao Donalda Trampa, javnost ga vidi kao Donaldovog keca u rukavu, elokventnog saborca, vičnog debatama.

Biotehnološki preduzetnik Vivek Ramasvami suspendovao je prošle nedjelje svoju kandidaturu za republikansku predsjedničku nominaciju 2024, podržavši bivšeg predsjednika Donalda Trampa nakon što je završio na četvrtom mjestu u vodećim poslaničkim krugovima Ajove. Guverner Floride Ron Desantis našao se na drugom mjestu (povukao kandidaturu 21. januara), a bivša ambasadorka Ujedinjenih nacija Niki Hejli na trećem, koja je ostala u kampanji.

Nekoliko dana kasnije Ramasvami mu se pridružio i na mitingu u Etkinsonu u Nju Hempširu.

Iako su pri kraju Vivekove kampanje njih dvojica razmjenjivali otrovne strjelice, za Ramasvamija parola „Amerika prva“ prevashodno znači ujedinjene republikanske partije, pa tek onda države, zbog toga je tada i pozvao preostala dva pretendenta, Desantisa i Hejli da podrže Trampa.

- I demokrate i republikanci, mi smo skloniji da budemo ponosniji na zemlju kada svi zarađujemo više novca u toj zemlji - izjavio je jednom prilikom Vivek.

U tom slučaju on sa ponosom neće imati nikakav problem.

Sa 38 godina, biotehnološki investitor i ratnik protiv „buđenja“ (woke – pridjev izveden od afroameričkog engleskog, „upozorenje na rasne predrasude i diskriminaciju“, počevši od 2010-ih, obuhvatao je širu svijest o društvenim nejednakostima poput rasna nepravde, seksizma i uskraćivanja LGBT prava), vrijedi više od 950 miliona dolara. Njegova neto vrijednost je bila preko milijardu dolara septembra 2023, što ga je učinilo jednim od 20 najmlađih milijardera u zemlji, prije nego što ga je pad na tržištu povukao ispod praga od milijardu dolara, prema tadašnjim Forbsovim proračunima.

Rođen je u Ohaju, i sin je indijskih imigranata iz Kerale. Otac Ganapati, diplomac Nacionalnog instituta za tehnologiju Kalikat, radio je kao inženjer za Dženeral Elektrik, dok je njegova majka Gita radila kao gerijatrijski psihijatar.

Baš u vrijeme kada je potpisan Dejtonski sporazum, Vivek je često baš u tom gradu posjećivao lokalni hinduistički hram. Kao svestrano dijete često je putovao u Indiju koja ga je prožimala, kao i klavir i igranje tenisa, u kojem je imao i nacionalni rang.

Obrazovanje se nadovezalo na očigledno oštar um. Ramasvami je na Univerzitetu Harvard diplomirao biologiju – summa cum laude, besprekorno. U pauzama između učenja repovao je svojim kolegama oponašajući tada popularnog Eminema, ali je stigao i da stažira u investicionoj banci Goldmen Saks, a na to iskustvo nadovezalo se i kasnije školovanje na Pravnom fakultetu Jejl.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:57