/ - Фото: Скриншот
06/04/2022 u 22:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ко су Путинове ћерке и зашто их је Америка санкционисала

На питање зашто су Путинове ћерке санкционисане, службеник Бајденове администрације рекао је да САД мисли да би оне могле имати контролу над дијелом његове имовине

САД је увео санкције против одраслих ћерКИ Владимира Путина, Катерине Тиконове и Марије Воронцове. Нјих двије Путин је добио с бившом супругом Људмилом, од које се развео 2013. године, пише Index.hr.

Ко је Марија Воронцова?

САД каже да 36-годишња Воронцова води државно финансиране програме за истраживање генетике који су примили милијарде долара од Кремља и које особно надгледа Путин. Воронцова је научница  и специјализована је за ендокрини систем.

Воронцова је написала књигу о застоју у расту дјеце, а наведена је као истраживачица у Ендокринолошком истраживачком центру у Москви, пише ББЦ. Пословна је жена, додају, а ББЦ Русија ју је идентифицирао као сувласницу твфирме која планира изградити огроман медицински центар.

Воронцова је била удана за холандског  подузетника Јоррита Јооста Фаассена, који је некад  радио у руском државном енергетском диву Газпрому, иако су се наводно растали. Људи који су с њом разговарали након инвазије на Украјину кажу да она подржава свог оца, наводи ББЦ.

Ко је Катерина Тиконова?

Њену сестру, 35-годишњу Катерину Тиконову, Бијела кућа описала је као технолошку директорицу чији рад подржава руска влада и обрамбена индустрија Русије. Тиконова је и плесачица роцк 'н' ролла која је учествовала на међународним такмичењима кажу Американци. Она и њен партнер заузели су пето мјесто на међународном такмичењу 2013. године.

Исте године удала се за Кирила Шамалова, сина дугогодишњег Путинова пријатеља. Њихово вјенчање одржано је у ексклузивном скијалишту у близини Санкт Петербурга. Тамошњи радници рекли су да је пар стигао на санкама које су вукла три бијела коња.

Шамалова је САД санкцисао 2018. због његове улоге у руском енергетском сектору. Америчко министарство финансија саопштио је да се "његово богатство драстично побољшало након брака". Пар се од тада разишао.

Након инвазије на Украјину, два руска активиста ухапшена су јер су заузели луксузну вилу у Биарритзу за коју се тврди да је у Шамалову власништву. Тиконова се накратко појавила у руским државним медијима 2018. како би говорила о неуротехнологији, а и на пословном форуму 2021. године. Ниједном није споменута њена веза с Путином.

Путин је према својој породици врло опрезан.

-Никада ни с ким не разговарам о својој породици- раније је изјавио руски предсједник.

Зашто су Путинове ћерке санкционисане?

На питање зашто су Путинове ћерке санкционисане, високи дслужбеник Бајденове администрације рекао је да САД мисли да би оне могле имати контролу над дијелом његове имовине, пише ББЦ.

-Имамо разлога вјеровати да Путин, и многи његови пријатељи и олигарси, скривају своје богатство, имовину, с члановима опородице који своју имовину и своје богатство стављају у амерички финанцијски систем, као и многе друге дијелове свијета- рекао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 01:08