/ - фото: UNSPLASH
19/12/2021 u 16:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Која од три теорије најбоље говори о поријеклу омикрона

Ова мутациjа jе заразниjа, па би више инфекциjа у кратком временском периоду могло брзо да доведе до крцатих болница

Истраживачи широм свијета су у грозничавоj потрази за одговорима на питања коjа своjства има нова омикрон вариjанта корона вируса и одакле потиче. Jезик научника понекад jе одвише академски, али они овде заправо покушаваjу да одгонетну када ће коначно да дође краj пандемиjи и како се можемо боље заштити од нових мутациjа, преноси Нова С.

Иако се jош увек располаже са мало података, jасно jе да jе омикрон опасан. Због педесетак мутациjа на спаjк протеину, преко коjег патоген продире у људске ћелиjе, постоjеће вакцине теже могу да препознаjу омикрон. То значи да су и вакцинисани више угрожени.

Ова мутациjа jе заразниjа, па би више инфекциjа у кратком временском периоду могло брзо да доведе до крцатих болница. Такође jе могуће да многи оболели развиjу тешку клиничку слику. У међувремену су први пациjенти заражени омикроном завршили у болницама, а забележени су и смртни случаjеви.

Прва теориjа: Омикрон jе настао у изолованоj популациjи

Омикрон jе могао да се развиjе у jедноj изолованоj популациjи, где jе већ дуже време циркулисао. Тамо jе више особа било заражено и опоравило се непримијећено, и то ниjе забиљежено тестовима и секвенцирањем вируса.

Ову теориjу jе у научном магазину фаворизовао Кристиjан Дорстен, главни вирусолог берлинске клинике Шарите.

- Претпостављам да се омикрон ниjе развио у Jужноафричкоj Републици, где се тренутно спроводе многа ДНК секвенцирања, већ негде у jужноj Африци током зимског таласа - рекао jе Дорстен. Додао је да - тамо већ дуже вријеме има много инфекциjа, а за развоj jедног таквог вируса потребан jе енормни еволуциони притисак.

Друга теориjа: Настао у људима са слабим имунитетом

Омикрон jе могао да настане у пациjентима инфицираним ковидом 19, вјероватно код неког чиjа jе имуна реакциjа погоршана због других обољења или љекова коjе користи. То би могли да буду пациjенти коjи болуjу од рака или особе заражене ХИВ-ом, jер код људи са ослабљеним имунитетом тело се дуже бори против вируса. А вирус онда има више времена да развиjе мутациjе како би избегао имуни одговор.

Заговорник ове теориjе Ричард Леселс са Универзитета Квазулу-Натал указуjе на младу жену у Jужноафричкоj Републици инфицирану ХИВ-ом, коjа jе у себи више од шест месеци носила корона-вирус. Код ње и других пациjената код коjих су инфекциjе траjале недељама или месецима, примећене су разне мутациjе вируса.

Трећа теориjа: Развио се у животињама и прешао на људе

Вирус jе такође могао да се криjе у животињском домаћину и тамо даље развиjа и онда као мутирана омикрон вариjанта (поново) пређе на човјека. Ову теориjу заговараjу на пример Кристиjан Андерсен, истраживач инфективних болести у Сцриппс Ресеарцх, или еволуциони биолог Маjк Вороби са Универзитета Аризона у Таксону.

Ова теориjа jе у међувремену поткрепљена броjним доказима да су одређене животиње склоне зарази корона-вирусом.

Ово jе разлог и зашто наjвећи броj научника полази од тога да jе првобитни тип короне, коjи се приjе две године први пут поjавио у кинеском Вухану, био животињског порекла.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 11:02