Korona korona / - UNSPLASH
27/11/2021 u 20:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Који су симптоми омикрона, новог соја корона вируса

Добра вијест је и да омикрон није утврђен код вакцинисаних особа, као и да болнице нису преоптерећене пацијентима зараженим овом варијантом короне

Омикрон, нови сој корона вируса који је откривен у на југу Африке стигао је у Европу, а по последњим информацијама Велика Британија је поред Њемачке и Чешке трећа земља у којој је регистрован. Свјетска здравствена организација хитно се састала због новог соја короне, а број његових мутација већи је од било ког претходног соја, што изазива страх у научном свијету.

СЗО је у петак објавила да омикрон има 32 мутације на спајк протеину што га чини веома заразним и опаснијим. Међутим, по последњим информацијама које стижу из епицентра заразе овим новим сојем, постоји могућност да је омикрон заправо "безазленији" од осталих мутација.  

Анђелика Кеце, предсједница Удружења лекара Јужноафричке републике изјавила је да омикрон изазива благо обољење без најчешћих симптома који се везују за ову инфекцију.

 - Ради се о благој болести са симптомима као што су бол у мишићима или умор, који трају дан или два док се обољели не осјећа добро. До сада, открили смо да заражени нису губили мирис и укус. Могу да имају благ кашаљ. Нема изражених симптома. Од оних који су инфицирани, неки се тренутно лијече код куће - изјавила је Кеце.

Добра вијест је и да омикрон није утврђен код вакцинисаних особа, као и да болнице нису преоптерећене пацијентима зараженим овом варијантом короне. А да ли је омикрон опаснији за невакцинисане, Кеце каже:

"Знаћемо то за двије недјеље. Омикрон је преносив, али за сада, као љекари, не знамо због чега се дигла толика бука око њега, јер га и даље проучавамо. Знаћемо више за двије, три недјеље, јер имамо неколико пацијената у болници и ради се о младим људима, млађим од 40 година", објаснила је докторка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 03:44