ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
16/10/2023 u 22:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kolumbija protjerala izraelskog ambasadora: Izvini se i napusti zemlju

Kolumbijski predsjednik je objavio više poruka poslije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra poredeći između ostalog uzvratne mjere Izraela protiv Gaze sa progonom Jevreja od strane nacista

Kolumbijski ministar spoljnih poslova Alvaro Lejva zatražio je danas od izraelskog ambasadora da se "izvini i napusti zemlju", posle reakcije izraelske diplomatije na komentare kolumbijskog predsjednika Gustava Petra o sukobu između Izraela i Hamasa.

Levija je preko svog naloga na platformi X ocijenio kao „bezosjećajni bezobrazluk“ riječi izraelskog ambasadora Galija Dagana upućene predsjedniku Petru koji je poredio izraelsko djelovanje protiv Gaze kao odmazdu poslije nasilnih napada Hamasa sa progonom Jevreja od strane nacista.

Kolumbijski predsjednik je objavio više poruka poslije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra poredeći između ostalog uzvratne mjere Izraela protiv Gaze sa progonom Jevreja od strane nacista. Te objave su preko mreže X izazvale žustru razmjenu sa izraelskim ambasadorom.

Reakcije je uslijedila dan poslije objave Izraela, jednog od glavnih snabdevača oružja za kolumbijsku vojsku, da prekida izvoz u tu zemlju iz bezbjednosnih razloga poslije Petrovih izjava koje su ocijenjene kao „neprijateljske i antisemitske“.

Posle objave izraelskog ministra odbrane o potpunoj opsadi Gaze, i njegovih opaski da se bori protiv „životinja“ Petro je napisao: „To su nacisti govorili o Jevrejima. Demokratski narodi ne mogu dozvoliti da se nacizam ponovo uvreži u međunarodnu politiku“.

Portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova Lior Haiat, je u nedelju rekao da je ambasadorka Kolumbije u Izraelu Margarita Manhares pozvana na razgovor posle Petrovih „neprijateljskih i antisemitskih izjava“, optužujući ga da „izražava podršku zločinima koje su počinili teroristi Hamasa“, da podstiče antisemitizam, da pogađa predstavnike države Izrael i prijeti mirom za jevrejsku zajednicu u Kolumbiji.

Kao odgovor Petro je rekao da njegova zemlja ne podržava „genocid“. „Ako treba da prekinemo odnose sa Izraelom, prekinućemo ih“, rekao je Petro.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:55