/ - FOTO: IRGC‘S AEROSPACE FORCE
25/02/2023 u 12:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Komadant garde u Iranu planira da ubije Trampa: Ako Bog da

Iran je proširio svoj raketni program, posebno balističke rakete, uprkos protivljenju Sjedinjenih Država i zabrinutosti evropskih zemalja

Iran je razvio krstareću raketu dometa od 1.650 kilometara, javlja Rojters.

Ova novinska agencija piše da je to potez koji će vjerovatno izazvati zabrinutost Zapada nakon što je Rusija upotrijebila iranske bespilotne letjelice u ratu u Ukrajini.

- Naša krstareća raketa dometa 1.650 kilometra dodata je raketnom arsenalu Islamske Republike Iran- saopštio je komandant Vazduhoplovno-kosmičkih snaga Iranske revolucionarne garde Amirali Hadžizade za državnu televiziju.

Hadžizade j još govorio o često ponovljenoj pretnji Irana da će osvetiti ubistvo visokog iranskog komandanta Kasima Sulejmanija, koje su izvršile SAD, dodajući da Teheran „planira da ubije bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa”.

On je rekao da Iran nije imao namjeru da ubija „jadne vojnike”, kada je pokrenuo napad balističkim projektilima na snage predvođene SAD u Iraku, nekoliko dana nakon likvidacije Sulejmanija američkom bespilotnom letelicom u Bagdadu 2020. godine. 

- Ako Bog da, planiramo da ubijemo Trampa i bivšeg državnog sekretara Majka Pompea i vojne komandante koji su izdali naređenje da se ubije Sulejmani. Oni treba da budu ubijeni- rekao je Hadžizade u televizijskom intervjuu.

Iran je proširio svoj raketni program, posebno balističke rakete, uprkos protivljenju Sjedinjenih Država i zabrinutosti evropskih zemalja-

Teheran tvrdi da je program isključivo defanzivni, da služi za odvraćanja napada, kao i da je Moskvi isporučio bespilotne letelice pre početka rata u Ukrajini, koje je ona koristila za gađanje elektrana i civilne infrastrukture tokom sukoba.

Pentagon je u novembru saopštio da su SAD skeptične prema izveštajima u kojima se citira Hadžizade, koji je saopštio da Iran razvija hipersoničnu balističku raketu, navodi Rojters.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:37