Ilustracija / EPA-EFE - ROBERT GHEMENT
25/09/2022 u 16:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UAE će snabdijevati Njemačku tečnim gasom

Isporuka gasa iznosiće 137 hiljada kubnih metara i najprije će se isporučiti plutajućem LNG terminalu u Brunsbitelu blizu Hamburga

Njemačka kompanija RWE sklopila je ugovor s Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) o isporuci tečnog prirodnog gasa Njemačkoj do kraja decembra, prenosi Mina.

Njemačka, koja je donedavno bila izuzetno zavisna o ruskom gasu, nastoji da diverzifikuje snabdijevanje energijom otkako je Rusija u februaru napala Ukrajinu, prenosi SEEbiz.

Informacija je objavljena drugoga dana dvodnevne turneje po zalivskoj regiji kancelara Olafa Šolca koji tamo nastoji da obezbijedi alternativne izvore energije.

- Moramo se pobrinuti za to da proizvodnja LNG-a u svijetu napreduje do tačke u kojoj se potreba za velikom potražnjom može zadovoljiti tako da ne moramo pribjegavati proizvodnim kapacitetima koji postoje u Rusiji, rekao je Šolc novinarima prije objavljivanja ugovora.

Isporuka gasa iznosiće 137 hiljada kubnih metara i najprije će se isporučiti plutajućem LNG terminalu u Brunsbitelu blizu Hamburga.

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Zajed al-Nahjan sa Šolc je potpisao sporazum koji se odnosi i na ubrzanje energetske sigurnosti i industrijskog rasta.

ADNOC je dodatno rezervisao zasad nepoznatu količinu LNG-a za Njemačku u narednoj godini, objavila je državna novinska agencija (WAM).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:16