Жељко Комшић / - интернет
08/06/2021 u 17:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комшић: Пресуда Младићу говори да РС никад неће бити независна држава

Додао је да ако знамо да су војни и политички врх Републике Српске пресуђени за удружени злочиначки подухват, са чијим посљедицама се суочава садашња Босна и Херцеговина

Након потврђивања пресуде ратном злочинцу Ратку Младићу, који је осуђен на доживотну казну затвора, реаговао је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

-Данашња пресуда Ратку Младићу, у којој је утврђено постојање више удружених злочиначких подухвата, и то политичког, а сада и војног руководства Републике Српске, јасно говори да је постојала намјера за чињење низа најстрашнијих злочиначких дјела у Босни и Херцеговини, темељених на етничким разликама-казао је Комшић на почетку, јавља klix.ba.

Тиме је веома јасно утврђено да је из те намјере политичког и војног водства Републике Српске произашло планирање, организовање и провођење тог низа најтежих кривичних дјела, додали су те казали како је међу злочинима и злочин геноцида, злочин против човјечности, низ ратних злочина и етничко чишћење.

-Када то све знамо, онда је јасно да је тадашње политичко и војно руководство Републике Српске имало за свој циљ стварање етнички очишћене Босне и Херцеговине, у којој би они на тај начин створили потпуно другачији амбијент за реализацију њихових политичких циљева, с којима се нажалост суочавамо и данас у мирнодопским условима- казао је он.

Додао је да ако знамо да су војни и политички врх Републике Српске пресуђени за удружени злочиначки подухват, са чијим посљедицама се суочава садашња Босна и Херцеговина, онда се поставља питање и дјеловања садашњег политичког руководства Републике Српске, које кроз негирање пресуда међународних судова, заправо наставља потпуно исту матрицу рада, али у данашњим мирнодопским условима.

-То јасно говори да Република Српска неће никада бити самостална нити независна држава, јер је тешко повјеровати да ће било ко било када признати нешто што је настало на удруженом злочиначком подухвату, који је у реализацији својих циљева починио и злочин геноцида. Остаје отворено питање, за све нас, као и за наредне генерације, како да се Босна и Херцеговина редефинира на новим основама, у чему учешће не могу имати носиоци нити елементи удруженог злочиначког подухвата, који је утврђен у данашњој хашкој пресуди Младићу. Дакле, овим је окончана та идеја о неким мирним разлазима, које неки пуштају у јавност ради властитих политичких циљева те да се у будућности морамо окренути томе да се из политичког и јавног живота избаце сви ови елементи које је Хаг утврдио као удружени злочиначки подухват- казао је Комшић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:20