САТ ИЛУСТРАЦИЈА / - ИЛУСТРАЦИЈА
26/03/2023 u 16:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Konfuzija zbog odlaganja ljetnjeg računanja vremena: Liban u dvije vremenske zone

Pošto su neke institucije pomjerile vrijeme na časovnicima, a druge odbile da to urade, mnogi Libanci su se našli u poziciji da nagađaju o radnim vremenima preduzeća, škola i drugih ustanova

Odluka libanske vlade da u posljednjem trenutku odloži početak ljetnjeg računanja vremena do kraja muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, dovela je danas do masovne konfuzije u toj zemlji.

Pošto su neke institucije pomjerile vrijeme na časovnicima, a druge odbile da to urade, mnogi Libanci su se našli u poziciji da nagađaju o radnim vremenima preduzeća, škola i drugih ustanova, prenio je AP.

U nekim slučajevima, debata je poprimila sektašku prirodu, a mnogi hrišćanski političari i institucije, uključujući najveću libansku Maronitsku crkvu, odbili su da se pridržavaju odluke. U Libanu se obično kazaljke na satovima pomijeraju sat unaprijed posljednje nedjelje u martu, kao i u većini evropskih zemalja.

Međutim, u četvrtak je libanska vlada objavila odluku privremenog premijera Nadžiba Mikatija da pomjeri početak ljetnjeg računanja vremena na 21. april.

Za donošenje takve odluke nije naveden razlog, ali se u video snimku sastanka između Mikatija i predsjednika parlamenta Nabiha Berija, koji je procurio u lokalne medije, može čuti da Beri traži od Mikatija da odloži uvođenje ljetnjeg računanja vremena, kako bi se muslimanima omogućilo da prekinu ramazanski post sat ranije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:41