Бијела кућа / -Н1
01/10/2021 u 06:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Конгрес спријечио дјелимично затварање америчке владе

Истраживање jе такође показало да 30 одсто испитаника сматра да су републиканци у Конгресу наjодговорниjи ако дође до дјелимичног затварања Владе, њих 21 одсто криви демократске чланове Конгреса, а 16 одсто предсједника Баjдена

Амерички Конгрес усвоjио jе законски предлог о привременом финансирању владе до 3. децембра коjим jе избјегнуто делимично затварање федералних институциjа, преноси Глас Америке, јавља Н1.

Предлог jе прво одобрен у Сенату са 65 гласова за и 35 против, а затим и у Представничком дому гдје jе имао подршку 254 чланова, док jе 175 било против. Предсједник Џо Баjден требало би да потпише усвоjену мјеру прије рока у четвртак у поноћ, када истиче текући буџет за финансирање рада владиних служби, преноси Глас Америке.

Осим несметаног рада америчке Владе – предлог о њеном привременом финансирању предвиђа помоћ подручjима коjа су претрпела последице природних непогода и пожара, а укључен jе и новац за избеглице из Авганистана.

У међувремену, подјеле унутар Демократске странке угрозиле су планове председника Баjдена о улагањима у инфраструктуру, проширивању обима социjалних услуга и борби против климатских промена, известила jе агенциjа Роjтерс.

Умјерене и прогресивне демократе споре се у вези са обимом пакета вриједног 3.500 милиjарди долара коjим би се обезбједило продужено породично одсуство, медицинска негу за стариjе особе и већа подршка дјеци.

Истовремено, у Конгресу тиња jош jедна криза: демократе и републиканци споре се у погледу пружања додатних овлашћења Секретариjату за финансиjе за позаjмљивање новца изнад тренутног законског ограничења од 28,4 хиљаде милиjарди долара.

Уколико Конгрес не усвоjи таj предлог – Влада Сjедињених Држава би без извора финансирања могла остати у интервалу око 18. октобра, изjавила jе раниjе сектетарка за финансиjе Дженет Jелен.

Републиканци су се већ изjаснили да не желе да учествуjу у повећању границе задуживања, поручивши да jе то проблем демократа – коjе контролишу Конгрес и Бијелу кућу.

Представнички дом усвоjио jе у сриједу касно увече предлог Закона о суспензиjи ограничења задуживања до децембра 2022. Очекуjе се да ће га блокирати републикански чланови Сената.

Могућа криза потреса грађане са обје стране политичког спектра: демократе и републиканце, показуjе испитивање jавног мњења – коjе jе агенциjа Ипсос спровела за Роjтерс у уторак и сриједу.

Према резултатима, 65 процената пунољетних грађана, укључуjући осам од десет испитаних демократа и пет од десет републиканаца забринути су да Конгрес неће успети да постигне договор о дугу на вријеме.

Истраживање jе такође показало да 30 одсто испитаника сматра да су републиканци у Конгресу наjодговорниjи ако дође до дјелимичног затварања Владе, њих 21 одсто криви демократске чланове Конгреса, а 16 одсто председника Баjдена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:50