Ilustracija, Unspalsh
01/10/2021 u 14:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Конгрес спријечио дјелимично затварање америчке владе

Предсједник САД Джозеф Бајден потписао је усвојену мјеру прије рока у четвртак у поноћ, када истиче текући буџет за финансирање рада владиних служби

Амерички Конгрес усвојио је законски предлог о привременом финансирању владе до 3. децембра којим је избјегнуто дјелимично затварање федералних институција, јављају агенције преносе медији.

Предлог је прво одобрен у Сенату са 65 гласова за и 35 против, а затим и у Представничком дому гдје је имао подршку 254 чланова, док је 175 било против, преноси Глас Америке.

Предсједник САД Джозеф Бајден потписао је усвојену мјеру прије рока у четвртак у поноћ, када истиче текући буџет за финансирање рада владиних служби.

Осим несметаног рада америчке Владе, предлог о њеном привременом финансирању предвиђа помоћ подручјима која су претрпјела посљедице природних непогода и пожара, а укључен је и новац за избјеглице из Авганистана.

У међувремену, подјеле унутар Демократске странке угрозиле су планове предсједника Бајдена о улагањима у инфраструктуру, проширивању обима социјалних услуга и борби против климатских промјена, извијестила је агенција Ројтерс.

Умјерене и прогресивне демократе споре се у вези са обимом пакета вриједног 3.500 милијарди долара којим би се обезбиједило продужено породично одсуство, медицинска нега за старије особе и већа подршка дјеци.

Због тог спора неизвјесна је и судбина двостраначког законског предлога о инфраструктури, већ усвојеног у Сенату, о којем би сада требало да се изјасни Представнички дом.

Прогресивне демократе у доњем дому Конгреса поручиле су да ће гласати против тог предлога, ако се о њему не буде расправљало у пакету са обимнијим планом од 3.500 милијарди долара. Томе се међутим противе републиканци и поједине умјерене демократе.

Истовремено, у Конгресу тиња још једна криза: демократе и републиканци споре се у погледу пружања додатних овлашћења Министарству за финансије за позајмљивање новца изнад тренутног законског ограничења од 28,4 хиљаде милијарди долара.

Уколико Конгрес не усвоји тај предлог Влада САД би без извора финансирања могла остати око 18. октобра, изјавила је раније министарка за финансије Дженет Јелен.

Републиканци су се већ изјаснили да не желе да учествују у повећању границе задуживања, поручивши да је то проблем демократа које контролишу Конгрес и Бијелу кућу.

Представнички дом усвојио је у сриједу касно увече предлог Закона о суспензији ограничења задуживања до децембра 2022. Очекује се да ће га блокирати републикански чланови Сената.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:15