Džo Bajden / - EPA
04/04/2023 u 20:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kongresmeni poručili Bajdenu: Broj izgubljenih dolara pretvoriće se u broj mrtvih Amerikanaca

Ne radi se o tome šta je dobro, a šta nije u Ukrajini, jer mi smo SAD... do guše smo u blatu. Imamo dug od 31 bilion dolara. Ne branimo sopstvene granice. Ignorišemo probleme sopstvenog naroda, istakla je Mardžori Tejlor Grin

Kongresmen Met Gec pozvao je Bajdena da ne uvlači SAD u rat u Ukrajini.

Kako tvrdi, ako se eskalacija nastavi, "broj izgubljenih dolara će se pretvoriti u broj mrtvih Amerikanaca".

Članica Predstavničkog doma američkog Kongresa Mardžori Tejlor Grin pozvala je Vašington da doprinese rješavanju ukrajinskog sukoba, a ne da isporučuje oružje kijevskom režimu.

"Sjedinjene Države treba da traže mir u Ukrajini, a ne da finansiraju proksi rat protiv Rusije. Ne možemo da priuštimo još jedan sukob na teritoriji druge države", izjavila je Grinova za Si-Bi-Es i dodala da je predsjednik Bajden rekao da će preduzeti sve neophodne korake da zaštiti Ukrajinu, iako Ukrajina nije zemlja NATO-a.

Takođe, naglasila je kongresmenka, "Ukrajina nije ni 51. država Sjedinjenih Država".

"Ne radi se o tome šta je dobro, a šta nije u Ukrajini, jer mi smo Sjedinjene Američke Države... do guše smo u blatu. Imamo dug od 31 bilion dolara. Ne branimo sopstvene granice. Ignorišemo probleme sopstvenog naroda", istakla je Mardžori Tejlor Grin, koja je ranije optužila Bajdena da je zabrinutiji za isporuke oružja Ukrajini nego za bezbjednost američkih školaraca. Zahtjevu da se prekine s vojnom pomoći Kijevu pridružio se i kongresmen Pol Gosar, nazivajući američko miješanje u rusko-ukrajinski sukob katastrofom.

"Američka intervencija u ratu između Rusije i Ukrajine postala je epska katastrofa, usled koje ginu stotine i hiljade ljudi i među vojskom i među civilima. Svaki dan bez mira je novi dan koji ugrožava krhku bezbjednost koju je svijet uživao decenijama bez opasnosti od razornih efekata nuklearnog oružja", objavio je Gosar na svom sajtu.

Dodao je da je Amerika do sada potrošila 100 milijardi dolara boreći se u proksi ratu u kom joj nije mjesto.

Prema njegovim riječima, Kongres treba da usmjeri američke "ograničene resurse" u korist Amerikanaca, a ne Ukrajine.

Takođe, poslao je pismo predsjedniku komisije za budžetska izdvajanja, tražeći da se više ni cent ne izdvaja za oružje Ukrajini.

"Bajden i ekipa gube marketinšku bitku u vezi s ratom u Ukrajini. Amerikancima je dosta beskrajnog trošenja novca koji ide bilo gdje osim za naše granice i zajednice. Strana pomoć i uplitanje u inostrana pitanja mora da se okonča. Stavimo Amerikance na prvo mjesto", napisao je na Tviteru.

Protiv pomoći Kijevu izjasnio se i kongresmen Met Gec – pozvao je Bajdena da ne uvlači SAD u sukob u Ukrajini jer, naveo je na Tviteru, ako se eskalacija nastavi, "broj izgubljenih dolara će se pretvoriti u broj mrtvih Amerikanaca".

Takođe, u vezi s incidentom s američkim dronom iznad Crnog mora, naglasio je da SAD ne samo da troše enormne iznose da pomognu Ukrajini već i gube "dragocjenu američku tehnologiju vrijednu stotine miliona dolara".

Sve ovo su tek nove u nizu pritužbi američkih političara, među kojima su i bivši predsjednik Donald Tramp i guverner Floride Ron Desantis, zbog izdvajanja značajnih sredstava za oružje Kijevu, a zajedničko im je i to što ukazuju da prioritet SAD mora da bude rješavanje unutrašnjih problema.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 15:20