Мађари бјеже у друге земље / - фото илустрација
02/05/2022 u 17:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Конституисан нови сазив мађарског парламента, Орбанов Фидес има већину

Посланици опозиционе Демократске коалиције (ДК) и партије Моментум напустили су сједницу одмах након церемоније полагања заклетве

У Мађарској је данас конституисан нови сазив парламента у којем већину места имају Фидес премијера Виктора Орбана и Демохришћанска странка.

Мађарски посланици положили су заклетву, а конститутивну сједницу парламента отворио је предсједник Мађарске Јанош Адер.

Посланици опозиционе Демократске коалиције (ДК) и партије Моментум напустили су сједницу одмах након церемоније полагања заклетве.

Мате Кочис, предсједник посланичке групе владајућег Фидеса, реагујући на поступак посланика ДК и Моментума, навео је на Фејсбуку да је рад посланика регулисан мађарским уставом и парламентарним законом и да је посланик који не поштује закон и брине само о томе да прими плату недостојан свог посланичког мјеста, преноси МТИ.

Партија Моментум се уочи сједнице огласила на Фејсбуку поруком да су њени посланици положили „алтернативну заклетву“ и да ће служити "читавом друштву, а не малој привилегованој елити“.

Владајућа коалиција коју чине Фидес и Демохришћанска странка има 135 од 199 мјеста у парламенту, Демократска коалиција 15, док Јобик, Моментум и социјалисти имају по 10 мјеста.

Радикална странка Ми Хазанк, која је први пут прешла парламентарни цензус 2022. године, освојила је шест мандата, као и Парбесед.

Зелена странка ЛМП има пет мјеста, њемачка мањина има једно мјесто, а очекује се да ће једно мјесто припасти и независном посланику, наводи мађарска агенција.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. decembar 2023 22:23