/ - SHUTTERSTOCK
11/06/2022 u 08:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Контрола ковида у Кини и инфлација у САД спустиле цијене нафте

На лондонском тржишту цијена барела је пала 90 центи у односу на претходно затварање, на 122,17 долара. У Њујорку се барелом трговало по 84 цента нижој цијени, од 120,67 долара

Цијене нафте пале су у петак на међународним тржиштима према 122 долара, због поновног увођења строгих мјера сузбијања цовида-19 у Кини и високе инфлације у Сједињеним Америчким Државама (САД).

На лондонском тржишту цијена барела је пала 90 центи у односу на претходно затварање, на 122,17 долара. У Њујорку се барелом трговало по 84 цента нижој цијени, од 120,67 долара, преноси Хина.

“У пријеподневној трговини расположење на тржиштима обиљежила је забринутост за снабдијевање због најаве штрајка нафтних радника у Норвешкој, који би могао да смањи производњу”, упозорила је Норвешко удружење за нафту и гас (НОГ).

Око 845 запослених, од њих укупно 7,5 хиљада на платформама на пучини, планира да штрајкује од сјутра уколико пропадну годишњи преговори с послодавцима о платама.

Трговце брине и смањена производња на либијском пољу Сарир након што су луке Рас Лануф и Ес Сидер затворене, а наоружана група запријетила да ће затворити и луку Харига, према свједочењу двојице нафтних инжењера с тог поља.

Повратак иранске нафте на тржишта нашао се истовремено под знаком питања, будући да су погоршани изгледи за договор о иранском нуклеарном програму, а тиме и за укидање америчких санкција иранском енергетском сектору.

Након подна пажња се преусмјерила на кинеске мјере сузбијања цовида-19. Почетком седмице власти су укинуле закључавање у Пекингу и Шангају, да би у четвртак поново увеле ограничења у дијеловима Шангаја, који је најавио и масовно тестирање милиона грађана.

Трговце брине закључавање у Кини, јер омета економску активност и трговину и кочи потражњу за нафтом.

"Цијене су поново пале у Азији под притиском страха од успоравања у Кини, након најаве масовног тестирања на ковид у Шангају овог викенда", рекао је Јеффреy Халлеy из ОАНДА-е.

Трговци су податак о снажном паду кинеског увоза сирове нафте у мају, за готово 12 одсто на годишњем нивоу, почели да гледају из другачије перспективе.

"То не значи да потражња за нафтом расте. Кина је вјероватно поступила опортунистички, купујући сирову нафту из Русије по знатно нижој цијени од оних на глобалним тржиштима, како би обновила залихе", рекао је аналитичар Цоммерзбанка Царстен Фритсцх .

Цијене је након подна притиснуо и извјештај америчког Министарства рада, према којем је раст потрошачких цијена убрзао у мају, уз скок цијена бензина на рекордан ниво и убрзани раст цијена услуга.

Податак наводи на закључак да би америчка централна банка, федералне резерве (Фед), могла још више да подигне кључне каматне стопе како би обуздала инфлацију.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) објавила је у одвојеном извјештају да је цијена барела корпе нафте њених чланица у четвртак износила 123,21 долара, што значи да је порасла 1,67 долара у односу на претходни трговински дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:54