Velika Britanija / - FOTO: UNSPLASH
03/05/2024 u 19:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Konzervativci na putu ka istorijskom porazu na lokalnim izborima u Velikoj Britaniji

Konzervativna partija, koja upravlja Velikom Britanijom, doživjela je danas teške gubitke na lokalnim izborima, dodatno cementirajući očekivanja da će se opozicioni laburisti vratiti na vlast poslije 14 godina, na opštim izborima koji se očekuju u narednim mjesecima.

Laburisti su osvojili lokalne samouprave u Engleskoj koje decenijama nijesu bile pod njihovom kontrolom, a bili su uspješni i na dopunskim izborima za parlament što će, ako se ponovi na opštim izborima, dovesti do jednog od najtežih poraza konzervativaca u njihovoj istoriji.

Do sada su prebrojani glasovi za oko trećinu od 2.661 odborničkih mesta, i konzervativci su izgubili 185 a laburisti osvojili 73. I druge stranke, popoput centrističkih Liberalnih demokrata i Zelene stranke takođe su ostvarile uspjehe. Reformska stranka, koja pokušava da sa desne strane uzurpira glasove konzervativaca, imala je nešto uspjeha u Blekpul Sautu, gdje je zamalo izbila na drugo mjesto po broju glasova.

Rezultati su sumorni po premijera Rišija Sunaka, koji može da odahne, bar što se revolta u stranačkim redovima tiče, samo zbog činjenice da je jedan gradonačelnik sa sjeveroistoka Engleske uspeo da se održi na vlasti, doduše sa smanjenom podrškom.

Za Kira Starmera, vođu Laburističke partije, rezultati su generalno vrhunski, a jedini negativni ishodi za laburiste zabilježeni su u nekim oblastima sa velikom muslimanskom populacijom kao što su Blekbern i Oldam na sjeverozapadu Engleske – po svoj prilici zato što je rukovodstvo stranke snažno proizraelski orijentisano po pitanju rata u Gazi.

Lokalni izbori u Velikoj Britanij: Svojevrsni test za konzervativce i premijera Sunaka

Najvažniji uspjeh za Laburiste je, najvjerovatnije, osvajanje poslaničkog mjesta u Parlamentu, na osnovu specijalnih dopunskih izbora u Blekpul Sautu na sjeverozapadu Engleske. To mjesto je pripalo konzervativcima na posljednjim generalnim izborima 2019. godine, u vrijeme kada je premijer bio Boris Džonson i kada je njegova stranka zadobila veliku podršku u djelovima zemlje koji su glasali za Bregzit.

Laburista Kris Veb osvojio je 10.825 glasova a drugoplasirani konzervativni oponent imao je tek 3.218 glasova.

Kir Strarmer je otišao u Blekpul na čestita Veu i tom prilikom je pozvao pemijera Sunaka da zakaže opšte izbore. Sunak je ovlašćen da odredi datum, a već je stavio do znanja da će izbori biti u drugoj polovini godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 21:24