Заставе Сјеверне и Јужне Кореје / - принтскрин
08/11/2021 u 22:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Конзумирање псећег меса, предмет сучељавања у трци за јужнокорејског предсједника

Адвокат Јун Сокјул, који у предсједничкој трци је казао да се противи коришћењу псећег меса у исхрани али да сматра да држава не треба да уводи забране којима се регулише исхрана народа

У Јужној Кореји, гдје је употреба псећег меса у исхрани стари народни обичај, распламсава се јавна дебата о томе да ли треба забранити продају и употребу меса те животиње. То питање је постало и дио политичке кампање, у којој се суочавају мишљења кандидата, и проблем који наводи на преиспитивање тога шта је демократија, пише РТС.

У Републици Кореји, гдје су председнички избори заказани за почетак марта следеће године, кандидат владајуће Демократске партије Ли Џемјун je, у склопу своје предизборне кампање, посјетио центар за заштиту животиња и при том у своје јавно предизборно обећање уврстио увођење забране употребе и продаје псећег меса, изјавивши да је опредјељен за поштовање живота.

Адвокат Јун Сокјул, који у предсједничкој трци учествује у име највеће опозиционе партије, конзервативне "Снаге народа", заузео је помирљивији став, казавши да се противи коришћењу псећег меса у исхрани али да сматра да држава не треба да уводи забране којима се регулише исхрана народа, јер је одлука о томе шта ће јести лични избор сваког појединца.

Интересантно је да се у ту дебату недавно укључио и сам предсЈедник Мун Џеин, који је рекао да је дошло вријеме да се озбиљно испита могућност забране конзумирања псећег меса у земљи.

Није случајно што је у, по обиму десетој економији свијета, Републици Кореји у овој изборној кампањи поред мноштва економских и политичких тема испливао на површину и културолошки проблем коришћења псећег меса у исхрани – он је везан за шире сукобљавање прогресивних и конзервативних вриједности, супротстављених схватања прошлости и традиције, у које се последњих година уплело и питање односа према животињама. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:07