Unsplash, ilustracija
10/09/2021 u 09:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Коронавирус: Данској укинуте све мјере рестрикције

Путници који улазе у Данску морају и даље имати или ЦОВИД пасош или негативан ПЦР тест, а маске су обавезне на аеродромима

У Данској су укинуте све мјере рестрикције уведене због вируса корона, укључујући посебне ЦОВИД пасоше који су били обавезни за улаз у ноћне клубове, јавља агенција МИНА.

КОВИД пасоши уведени су у марту ове године, када је Копенхаген полако почео да ублажава ограничења.

Те пропуснице укинуте су на свим мјестима 1. септембра, осим у ноћним клубовима, гдје од данас више неће бити потребни, преноси Радио Слободна Европа.

У суботу ће бити одржан концерт у Копенхагену уз присуство око 50 хиљада људи, и све карте су продате.-"Наш циљ је слободно кретање. Оно што ће се сада догодити је да ће вирус циркулисати и да ће пронаћи оне који нијесу вакцинисани", рекла је епидемиолог Лоне Симонсен.

Она је додала да вирус сада више није друштвена пријетња, захваљујући вакцини.

-Вакцине су до сада пружале имунитет од нових сојева, али ако се појаве сојеви отпорни на вакцину, мораћемо да преиспитамо своју стратегију- рекла је Симонсен.

Са око 500 дневних случајева заразе вирусом корона и стопом репродукције од 0,7, данске власти наводе да држе вирус под контролом.

Министар здравља Магнус Хојнике рекао је да Влада Данске неће оклијевати у брзом поновном увођењу ограничења ако буде потребно.

Власти инсистирају на томе да повратак нормалном животу мора бити праћен строгим хигијенским мјерама и изолацијом обољелих.

Данска је саопштила да ће помно пратити број хоспитализација, тренутно нешто мање од 130, и спровести педантно секвенцирање како би пратила вирус.

Трећа доза вакцине је од четвртка на располагању ризичним групама.

Путници који улазе у Данску морају и даље имати или ЦОВИД пасош или негативан ПЦР тест, а маске су обавезне на аеродромима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:09