Илустрација- ФОТО: ИНТЕРПОЛ / - Илустрација- ФОТО: ИНТЕРПОЛ
12/09/2021 u 17:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Косовски министар полиције: Надамо се да ћемо бити чланица Интерпола 2022.

Безбједносну ситуацију у земљи оцјењује као мирну, без озбиљнијих инцидената на сјеверу

Министар унутрашњих послова Ђељаљ Свећља најављује да се Косово неће пријавити за чланство у Интерполу током ове године. Он каже да врше све припреме да Косово следеће године постане члан Интерпола.

 - Већ сам одлучио да се на овогодишњој сједници нећемо пријављивати за чланство у Интерполу, с обзиром на недостатак озбиљних припрема косовских институција. Већ смо основали радну групу, која ц́е припремити сву документацију, али ће такође предузети све потребне кораке да обезбиједи чланство Косова следеће године. Почећемо са припремом за стратегије лобирања, прво ћемо контактирати наше савезнике, гдје нећемо говорити о њиховом гласању, већ о њиховој подршци у овом процесу. Нормално, тада ћемо заједно са МИП пролазити државу по државу, а што ће од чланства Косова у Интерполу имати користи не само за Косово, већ и за регион и цијели демократски свијет -  рекао је Свећља за КосоваПресс, преноси КоССев.

Безбједносну ситуацију у земљи оцјењује као мирну, без озбиљнијих инцидената на сјеверу. Упозорава да ће бити још педантнији у спровођењу мјера против ковида-19, рекавши и да се оне поштују на цијелој територији Косова.

Пораст броја убистава на Косову, посебно над женама, према његовим ријечима, дио је отежане, незгодне ситуације, гдје велики број грађана Косова има приступ или чак носи илегално оружје у рукама, што како каже, треба што прије прекинути.

 - Косовска полиција је константно посвећена спрјечавању сваке врсте насиља. Приоритет за нас је насиље у породици и за то постоје посебне процедуре, како за пријаву, тако и за предузимање неопходних корака у вези са убиствима уопште. Већ имамо прве иницијативе за промјену закона о оружју, а такође и за промјену кривичног закона којим казнене мјере против оних који носе илегално оружје, буду веће и не завршавају се само обавезним казнама, већ као и све земље у Европи и све земље у региону, би те мјере требало да буду оштрије како би се обесхрабрило ношење оружја од стране грађана Косова - каже он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:01