/ - PHOTO BY VLADIMIR FEDOTOV ON UNSPLASH
31/01/2022 u 18:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

КОВИД-19: Научници на опрезу због раста броја случајева узрокованих подврстом БА.2

Научници сада прате пораст случајева проузрокованих блиским рођаком познатом као БА.2, који почиње да надмашује БА.1 у дјеловима Европе и Азије

Високо преносива варијанта вируса САРС-КоВ-2, чији је најчешћи облик познат као БА.1, сада представља скоро све инфекције коронавирусом на глобалном нивоу, преноси Нова С.

Научници сада прате пораст случајева проузрокованих блиским рођаком познатом као БА.2, који почиње да надмашује БА.1 у дјеловима Европе и Азије, преноси Реутерс.

Шта до сада знамо о новој подваријанти?

Глобално, БА.1 је чинио 98,8 одсто секвенцираних случајева који су достављени јавној бази података за праћење вируса ГИСАИД од 25. јануара. Међутим, неколико земаља извјештава о недавном порасту подваријанте познате као БА.2, према Светској здравственој организацији (СЗО).

Поред БА.1 и БА.2, СЗО наводи још две подваријанте под окриљем омикрона: БА.1.1.529 и БА.3. Сви су генетски блиско повезани, али сваки има мутације које би могле да промене њихово понашање.

Тревор Бедфорд, вирусолог у Центру за карцином "Фред Хутцхинсон" који је пратио еволуцију САРС-КоВ-2, написао је на Твитеру да БА.2 представља отприлике 82 одсто случајева у Данској, девет одсто у Великој Британији и осам одсто у САД, на основу његове анализе секвенционирања података из базе података ГИСАИД и броја случајева из пројекта "Наш свијет у подацима" на Универзитету у Оксфорду.

БА.1 верзију омикрона је нешто лакше пратити него претходне варијанте. То је зато што БА.1 недостаје један од три циљна гена који се користе у уобичајеном ПЦР тесту.

БА.2, понекад познат као "стелт" подваријанта, нема исти недостајући циљни ген. Умјесто тога, научници га прате на исти начин као и претходне варијанте, укључујући делту, праћењем броја вирусних генома који су достављени јавним базама података као што је ГИСАИД.

Као и код других варијанти, инфекција са БА.2 може да се открије помоћу комплета за кућне тестове на коронавирус, али они не могу да назначе која је варијанта одговорна, рекли су стручњаци.

Преноснији?

Неки рани извјештаји указују да је БА.2 можда чак и заразнији од већ изузетно заразног БА.1, али за сада нема доказа да је већа вјероватноћа да ће избјећи заштиту вакцином.

Дански здравствени званичници процењују да БА.2 може да буде 1,5 пута преносивији од БА.1, на основу прелиминарних података, иако вјероватно не изазива тежу болест.

У Енглеској, прелиминарна анализа праћења контаката од 27. децембра 2021. до 11. јануара 2022. од стране Агенције за здравствену безбједност Уједињеног Краљевства (ХСА) указује на то да је пренос у домаћинству већи међу контактима људи заражених БА.2 (13,4 одсто ) у поређењу са другим омикрон случајевима (10,3 одсто).

Према извјештају од 28. јануара, ХСА није пронашао доказе о разлици у ефикасности вакцине.

Кључно питање је да ли ће људи који су били заражени БА.1 бити заштићени од БА.2, рекао је др Егон Озер, стручњак за заразне болести на Медицинском факултету Универзитета "Northwestern Feinberg" у Чикагу.

То је забрињавајуће у Данској, гдје су нека мјеста која су имала висок број случајева инфекције БА.1 пријављивала све већи број случајева БА.2, рекао је Озер.

-Ако претходна инфекција БА.1 не штити од БА.2, "ово би могла да буде врста таласа двогрбе камиле- рекао је Озер и додао да је "прерано поуздано рећи да ли ће се то догодити".

Добра вијест је, рекао је, да вакцине и појачивачи и даље "држе људе ван болнице и спречавају смртни исход болести".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 18:14