Gaza, ilustracija / - SCREENSHOT/ TELEGRAPH.CO.UK
25/02/2024 u 22:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kralj Jordana upozorio na prijetnju širenja sukoba ako Izrael nastavi napade tokom Ramazana

Ocijenio da bi nastavak rata protiv Gaze tokom svetog mjeseca Ramazana povećao prijetnju od širenja sukoba

Jordanski kralj Abdulah Drugi upozorio je na mogućnost širenja regionalnog rata ako Izrael nastavi svoju vojnu kampanju u Pojasu Gaze tokom Ramazana, muslimanskog svetog mjeseca koji treba da počne 10. i 11. marta.

Tokom sastanka u Amanu sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, kralj Jordana je ocijenio da bi "nastavak rata protiv Gaze tokom svetog mjeseca Ramazana povećao prijetnju od širenja sukoba", javila je jordanska agencija Petra.

Rat u pojasu Gaze pokrenut je 7. oktobra poslije napada Hamasa na izraelsko tlo koji je rezultirao smrću najmanje 1.160 osoba, prema podacima AFP-a na osnovu zvaničnih izraelskih podataka.

Tokom napada, oko 250 ljudi je takođe kidnapovano i odvedeno u Gazu.

Prema Izraelu, 130 talaca, od kojih se vjeruje da je 31 umro, još je tamo poslije puštanja oko 100 tokom primirja krajem novembra, u zamjenu za palestinske zatvorenike.

Kao odmazdu, Izrael sprovodi vojne operacije usmjerene na uništavanje palestinskog islamističkog pokreta na vlasti na maloj teritoriji od 2007. godine, a ubijeno je više od 29.600 ljudi.

Izrael je upozorio da će, ako Hamas ne oslobodi sve taoce prije početka Ramazana, nastaviti borbu tokom svetog mjeseca, posebno u Rafi, duž egipatske granice, gdje se nalazi oko 1,5 miliona civila, većina raseljenih zbog rata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 02:51