Објављен извjештај о несталом малезијском авиону / - Објављен независни извештај о несталом малезијском авиону
18/11/2022 u 21:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kremlj: Istraga pada malezijskog aviona nije nepristrasna

Holandski sud je u četvrtak u odsustvu osudio na doživotni zatvor dva državljanina Rusije i jednog proruskog separatistu iz Ukrajine za ubistvo 298 osoba, poginulih prilikom obaranja malezijskog aviona

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je danas da Moskva žali što joj je zabranjeno da učestvuje u istrazi pada malezijskog aviona u Ukrajini jula 2014. i smatra da zato istraga nije bila nepristrasna, prenosi TASS.

Holandski sud je u četvrtak u odsustvu osudio na doživotni zatvor dva državljanina Rusije i jednog proruskog separatistu iz Ukrajine za ubistvo 298 osoba, poginulih prilikom obaranja malezijskog aviona iznad Ukrajine 2014.

Četvrti optuženi, državljanin Rusije, oslobođen je zbog nedostatka dokaza na suđenju održanom na aerodromu Šiphol, odakle je oboreni avion poletio 17. jula 2014.

Sud je naveo da je Moskva 2014. imala punu kontrolu nad samoproglašenom Donjeckom Narodnom Republikom na istoku Ukrajine, teritorijom pod kontrolom proruskih separatista, odakle je na avion ispaljen projektil sistema "Buk".

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je ranije saopštilo da je holandski sud "ignorisao principe nepristrasne pravde zbog trenutne političke situacije" i time "nanio ogroman udarac reputaciji cijelog holandskog pravnog sistema".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:27