/ - PHOTO BY ASAEL PEñA ON UNSPLASH
23/01/2022 u 18:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кренули руски бродови и тенкови: Украјинци објављују паничне поруке путем друштвених мрежа

На границу с Украјином иду и припадници 14. бригаде руских специјалних снага, познатих као Спецназ, као и војне полиције која је, како Крутов објашњава, потребна за контролирање окупираних територија

У јеку све већих тензија и назнака да ће Русија у наредном периоду заиста извршити инвазију на Украјину, становници граничног подручја на друштвеним мрежама шеровали су приче о дешавањима на граници и јасно поручили - наши најближи су позвани у рат. У међувремену, Русија је упутила трупе, оружје и тенкове ка украјинској граници, обзиром на то да су мировни преговори у Женеви пракично пропали, преноси Nova S.

Новинар Радио Слободне Европе Марк Крутов урадио је с колегама велику истраживачку анализу објава на руским друштвеним мрежама везаних за кретање руских снага с истока на запад, у склопу ког је и разговарао с некима од руских војника и чланова њихових породица.

Иако се у објавама не наводи да ли је већ дошла наредба за покретање инвазије, дају неке прилично конкретне назнаке да се такав сценарио интензивно припрема и да то мисле и бројни војници.

У многим објавама пријатељи и родбина руских војника пишу о њиховом слању "на задатак" или "на обуку", углавном у Бјелорусију, чији је предсједник Александар Лукашенко одани Путинов савезник.

-Мој муж је такође отишао у Бјелорусију 7. јануара- написала је једна Рускиња на друштвеним мрежама, а у разговору за РСЕ рекла је да је њен супруг напустио регију Забајкаље на руском Далеком истоку и да се сада налази у Бресту, близу бјелоруске границе с Пољском, као и да му је за тај пут требало 11 дана.

Друга жена, из Владивостока на Далеком истоку, коментарисала је снимак објављен на друштвеним мрежама у којој каже да је њен партнер, војник руске 155. морнаричке пешадијске бригаде - отишао "не на обуку", сугеришући тиме да је у потенцијалној борбеној мисији. Кад ју је контактирала новинарка Радио Слободне Европе, рекла је да јој партнера шаљу "у Украјину", не појашњавајући како то зна.

На границу с Украјином иду и припадници 14. бригаде руских специјалних снага, познатих као Спецназ, као и војне полиције која је, како Крутов објашњава, потребна за контролирање окупираних територија.

Према америчким и украјинским процијенама, у близини Украјине већ се налази око 100 хиљада руских војника, а тај би се број у случају напада могао повећати на 175 хиљада , према америчком обавештајном извештају објављеном у децембру. Осим тога, према недавном извјештају украјинског министарства обране, у окупираном Донбасу се налази око 35 хиљада руских сепаратиста, али и три хиљаде руских војника.

Мировни преговори у застоју - руски бродови, тенкови и трупе крећу ка Украјини

Русија је још прошлог мјесеца прослала трупе на подручје у близини границе са Украјином, али најавила и поморске вјежбе. Према писању бројних свјетских медија, Москва проширује своје припреме за потенцијални напад на Украјину јер су мировни преговори запали у ћорсокак.

Шест руских десантних бродова способних да носе главне борбене тенкове, трупе и друга војна возила путовало је кроз Ламанш на путу ка Медитерану прошле недеље. Украјинска војна обавјештајна служба тврди да Русија ангажује плаћенике и снабдијева своје снаге у областима Доњецка и Луганска горивом, тенковима и самоходном артиљеријом у припреми за потенцијално појачање борби.

Велике војне снаге, укључујући балистичке ракете кратког домета Искандер, елитне трупе специјалаца и противваздушне батерије, стигле су у Бјелорусију из источног војног округа Русије, што је изванредно распоређивање за које западни званичници и аналитичари кажу да би могло да омогући Москви да угрози Кијев и Украјину.

Америка забринута, Путин не одступа

-Оно што нас брине је та слика гомилања 100.000 војника дуж украјинских граница у комбинацији са премјештањем снага у Бјелорусију током викенда. Ови бројеви су, наравно, изнад онога што бисмо очекивали у погледу нормалне вјежбе-рекао је званичник Стејт департмента.

Амерички председник Джозеф Бајден је прошле недеље истакао да Путин можда још увек нема јасан план напада, али да је гомилање војника и оружја јасан знак да се нешто припрема.

Пропали преговори

Дипломатски напори прошле недеље били су неуспијешни. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров назвао је разговоре са америчким државним секретаром Антонијем Блинкеном „искреним и садржајним“, али никакав конкретан закључај није донесен том приликом.

-Не могу да кажем да ли смо на добром путу или не. Схватићемо то када добијемо амерички одговор на папиру на све ставке наших предлога- рекао је Лавров новинарима у Женеви.

Војна подршка

Како се јачање Русије ближи крају, САД и европске земље су појачале војну подршку Украјини. Велика Британија је прошле недеље послала више од 2.000 лансера НЛАВ (лако противтенковско оружје следеће генерације) и распоредила око 30 војника из новог пука ренџера као тренере.

Естонија је саопштила да ће обезбједити противтенковске ракете Јавелин, док ће Литванија и Летонија послати противваздушне ракете Стингер. Холандија је такође изјавила да ће бити спремна да пружи одбрамбено оружје Украјини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:11