Dogecoin valute / - WIKIPEDIA
22/07/2021 u 14:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кретаор популарне криптовалуте тврди да је виртуелни новац обична превара

- Након година проучавања, вјерујем да је криптовалута у основи десничарска, хиперкапиталистичка технологија - тврди Џексон Палмер

Надахнут мемеом, 2013. Џексон  Палмер створио је дигиталну валуту dogecoin. Тада је тврдио како је све почело као шала. Пет година касније, тржишна вриједност те криптовалуте достигла је вриједност од неколико милијарди долара, а Палмер истовремено изјављује како су криптовалуте привукле "преваранте, опортунисте и предаторе".

Аустралијски предузетник прошле недјеље је у низу твитова написао како су bitcoin, etxereum и друге криптовалуте нешто налик масовној понзијевој шеми за "извлачење новог новца од очајних и наивних ".

- Након година проучавања система и технологије, вјерујем да је криптовалута у основи десничарска, хиперкапиталистичка технологија која је изграђена првенствено како би појачала богатство својих заговорника комбинацијом избјегавања пореза, смањењем регулаторног надзора и наметнуте оскудице", написао је Палмер.

У мају је цијена dogecoina досегла највиши ниво у историји (око 72 цента), подижући његову укупну тржишну вриједност на готово 90 милијарди долара. Но, у посљедње вријеме dogecoin је потонуо на свега 19 центи, што износи губитак од 60 милијарди долара. Остале криптовалуте такође управо доживаљавају снажан пад вриједности.

-Замислите да узмете најгоре особине данашњег капиталистичког система (нпр. корупцију, преваре и раст неједнакости) и спојите је са софтвером који технологијом онемогућава било какве интервенције, попут ревизија и опорезивања, а које су замишљене да заштите слабије. Затим спојите то двоје и схватићете како у ствари функционишу криптовалуте - поручује Палмер.

Прије три године, отприлике када се Палмер први пут огласио о проблемима које види у сржи трговања криптовалутама, Европски парламент донио је директиву против прања новца и финансирања тероризма. Та директива замишљена је да спријечи коришћење финансијског система за финансирање злочиначких активности и појача транспарентност у сврху спрјечавања утаје велике количине новца. Према тим правилима, мора се знати ко је власник виртуалних валута, чиме се зауставља анонимност трговине. Власници дигиталних валута тако морају конвертирати вриједност у еуро када купују на европском тржишту чиме тај новац улази у ссистем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 06:32