/ - РИА Новости
16/03/2022 u 06:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Крим ће обновити све жељезничке линије са Украјином

Ријеч је о жељезничкој прузи, коју су прије осам година демонтирали украјински националисти на граници руског полуострва и Херсонске области у Армјанској области

Све жељезничке пруге које су некада повезивале Крим и Херсонску област Украјине и које је украјинска страна уништила биће у потпуности обновљене, изјавио је предсједник кримског парламента Владимир Константинов у интервјуу за РИА Новости.

Раније је шеф Крима Сергеј Аксјонов најавио обнављање техничке жељезничке комуникације од Крима до Херсона. Траса се и даље користи за доставу хуманитарне помоћи и грађевинског материјала. Ријеч је о жељезничкој прузи, коју су прије осам година демонтирали украјински националисти на граници руског полуострва и Херсонске области у Армјанској области. Истовремено, Крим и југоисточни дио Украјине раније су били повезани другом жељезничком линијом која је ишла ка граду Мелитопољу, Запорошка област.

"Вриједи (рачунајући на пуноправну транспортну везу са Украјином. - Ед.) То се већ обнавља. А у будућности ће се дефинитивно обновити транзит кроз Херсонску област - према Одеси и Харкову. Сви ови аутопутеви, и жељезница и аутомобили, изграђени су а не Укронаци. Сјели су на њих као славуји-разбојници, прекинувши им функционисање дугих осам година. Али сада, баш сад се избијају посљедњи зуби славуји-разбојницима. Побиједили су. Не могу више да звижде и хулигани на главним путевима“, рекао је Константинов.

Шеф парламента је прецизирао да ће бити обновљена и друга жељезничка пруга која иде ка југоистоку Украјине.

„Све ће се обновити. О овоме сам већ рекао: то су наше комуникације, настале знојем и крвљу наших предака.

Украјина је крајем децембра 2014. једнострано обуставила кретање аутобуса и возова преко границе са Кримом. Кијев је рекао да је то принудна, али привремена мјера. Касније је обустављено кретање теретног транспорта преко граничних пунктова, настављено је кретање аутомобила.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:48