protest izrael / - FOTO: EPA
14/03/2023 u 15:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kritičari Netanjahua traže da mu Njemačka i Velika Britanija otkažu gostoprimstvo

U pismu ambasadorima Njemačke i Velike Britanije 1.000 ličnosti je navelo da je Izrael usred najekstremnije krize u svojoj istoriji

Stotine izraelskih pisaca, umjetnika i intelektualaca pozvale su Njemačku i Veliku Britaniju da otkažu predstojeću posjetu premijera Izraela Benjamina Netatnjahua navodeći da je njegova reforma pravosudnog sistema dovela Izrael na put propasti.

U pismu ambasadorima Njemačke i Velike Britanije 1.000 ličnosti je navelo da je Izrael usred najekstremnije krize u svojoj istoriji i da Netanjahu pokušava da državu pretvori u „teokratsku diktaturu“.

-Suočeni sa opasnim i destruktivnim rukovođenjem gospodina Netanjahua i u svjetlu širokog demokratskog civilnog otpora protiv uništenja državnih institucija nedemokratskim donošenjem zakona mi tražimo da Njemačka i Velika Britanija brzo objave optuženom Netnjahuu da su otkazane njegove planirane posjete vašim zemljama. Ako bude tih posjeta kako su planirane, tamna sjenka će se nadviti nad njima- piše u pismu.

(VIDEO) Demonstracije u Izraelu među najmasovnijim u istoriji: Na ulicama skoro pola miliona ljudi

Pismo su potpisali i u svijetu čuveni izraelski pisci David Gorsman, Dorit Rabinjan, režiser Uri Barbaš, nominovan za Oskara i desetine akademaca, poslovnih ljudi i profesionalaca.

Planirano je da se Netanjahu u četvrtak sa kancelarom Njemačke Olafom Šolcom sastane u Berlinu gdje iseljenici iz Izraela planiraju veliki protest protiv te posjete.

Netanjahuova koalicija, sastavljena od njegovog konzervativnog Likuda, ultranacionalističkih i partija ultraortodoksnih Jevreja, nastavlja da provodi plan reforme pravosuđa da bi oslabila Vrhovni sud i imala kontrolu nad postavljenjem sudija.

Kritičari međutim kažu da će plan uništiti osjetljiv izraelski sistem kontrole i ravnoteže vlasti i da će moć biti koncentrisana u rukama Netanjahua i njegove parlamentarne većine.

Desetine hiljade Izraelaca protestovale su u protekla dva mjeseca protiv sveobuhvatnih promjena. Oni smatraju da je to pokušaj Netanjahua da izbjegne pravdu na suđenju zbog korupcije.

Protesti su u subotu čak primorali Netanjahua da kroz Tel Aviv ide helikopterom jer su glavne ulice bile blokirane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 14:05