/ - PHOTO BY MUFID MAJNUN ON UNSPLASH
04/02/2022 u 09:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Куба: Вакцинисано 95 одсто дјеце од двије до 18 година

Кубанци, за разлику од остатка свијета, вјерују у свој здравствени систем, у овој земљи нема антиваксерских покрета, па се и инокулација мале дјеце сматра здраворазумском одлуком

Куба, држава са једним од најразвијенијих здравствених система на свијету потпуно вакцинисала је око 95 одсто дјеце узраста од двије до 18 година, преноси Nova S.

Ова острвска држава, која има ниску стопу инфекције омикрон сојем коронавируса, једина је на свијету која вакцинише дјецу узраста од двије године. Такође, Куба сама производи неколико вакцина против коронавируса.

-Иако коронавирус мање погађа дјецу, она су важан фактор у преношењу- рекао је др Герардо Гилен, водец́и произвођач Абдале, једне од вакцина које се производе на Куби, преноси Нова.рс.

Додао је да је управо вакцинација дјеце, велика стопа имунизованих и имунитет крда који је ступио након таласа делта соја који је паралисао Кубу прошлог љета, допринијели томе да ова држава сада има знатно ниже стопе инфекције него Сједињене Државе и бројне европске државе.

Кубанци, за разлику од остатка свијета, вјерују у свој здравствени систем, у овој земљи нема антиваксерских покрета, па се и инокулација мале дјеце сматра здраворазумском одлуком.

-Дјеца се вакцинишу чим се роде. Ако прима све друге вакцине, зашто не би био вакцинисан и против короне- рекла је Анија Рамирез, 33, која је вакцинисала свог петогодишњег сина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 02:44