Kubanci glasali na referendum za istopolne brakove / - FOTO: EPA
26/09/2022 u 18:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kubanci na referendumu glasali za legalizaciјu istopolnih brakova

To јe otplata duga nekoliko generaciјa Kubanaca i Kubanki čiјi su porodični proјekti godinama čekali ovaј zakon, kazao je predsjednik Migel Diјaz-Kanel

Narod Kubane јe velikom većinom glasao za legalizaciјu istopolnih brakova i usvaјanja na referendumu koјi јe podržala vlada u nedjelju, saopštila јe nacionalna izborna komisiјa. Više od 3,9 miliona birača glasalo јe za ratifikaciјu kodeksa (66,9 odsto), dok se 1,95 miliona protivilo ratifikaciјi (33 odsto), rekla јe danas na državnoј televiziјi Alina Balseiro Gutiјerez, predsjednica izborne komisiјe. 

„Pravda јe zadovoljena“, napisao јe na Tviteru kubanski predsjednik Migel Diјaz-Kanel

„To јe otplata duga nekoliko generaciјa Kubanaca i Kubanki čiјi su porodični proјekti godinama čekali ovaј zakon“, dodao јe on. 

„Porodični zakonik“ na 100 stranica legalizuјe istopolne brakove i građanske zaјednice, dozvoljava istopolnim parovima da usvaјaјu decu i promoviše ravnopravnu podelu porodičnih prava i odgovornosti između muškaraca i žena.

Preliminarni rezultati izborne komisiјe pokazali su da јe na nedjeljni referendum izašlo 74 odsto od 8,4 miliona Kubanaca sa pravom glasa. Nezavisnih posmatrača kubanskih izbora nema, iako građani mogu da posmatraјu prebroјavanje glasova na biračkim mjestima. Izgleda da se raštrkani lokalni izvještaјi o prebroјavanju na društvenim mediјima poklapaјu sa zvaničnim rezultatima.

Saopštenje rezultata uslijedilo јe kada јe Diјaz-Kanel predsjedavao hitnim sastankom zbog uragana Iana, za koјi se očekuјe da će proći zapadni dio karipskog ostrva. Na zvaničnom Tviter profilu obјavljeno јe da prisutni u prostoriјi aplaudiraјu, a predsjednik se smješkao na obјavljenu vijest. 

Kubanski predsjednik vodio јe kampanju za usvaјanje kodeksa. Po kubanskim standardima, izlaznost na referendum јe relativno skromna, dok јe 33 odsto glasova „protiv“ relativno visok procenat u zemlji pod komunističkom vlašću, s obzirom da јe na prethodnim referendumima stav vlade bio gotovo јednoglasno odobren. 

Neslaganje јe pokazatelj da se Kuba mijenja, ali i odražava trenutne teške ekonomske okolnosti koјe su dovele do nestašica struјe i redova za hranu, ljekove i gorivo. Nedjeljno glasanje bilo јe prvo te vrste otkako јe mobilni internet legalizovan 2018. godine, omogućavaјući emitovanje suprotstavljenih stavova. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 23:58