Ilustracija / Arhiva
02/02/2024 u 23:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kubanski predsjednik smijenio dva ministra

Kubanski predsjednik smijenio je ministre ekonomije i nauke, tehnologije i životne sredine

Kubanski predsjednik Migel Dijaz Kanel smijenio je danas ministra ekonomije Alehandra Gila i ministarku nauke, tehnologije i životne sredine Elbu Rosu Perez.

Državni savjet, pod upravom Dijaz-Kanela, imenovao je predjsednika Centralne banke Hoakina Alonsa (60) da zamijeni Gila, prenosi Rojters.

Preokret dolazi samo dva dana nakon što je vlada odložila nepopularno petostruko povećanje cijena benzina planirano za 1. februar, rekavši da je sajber napad organizovan izvan Kube osujetio implementaciju.

Bivši ministar ekonomije Gil zalagao se za nepopularan plan za podizanje cijena za mnoge usluge koje subvencioniše vlada i dugo je bio kritikovan zbog upravljanja ekonomijom zemlje koja je skoro bankrotirala.

Planirano povećanje cijena koje je prvobitno najavljeno u decembru i početkom januara, potreslo je Kubu, gdje stanovnici već duže vrijeme zavise od programa subvencionisane hrane, goriva i ljekova.

Dijaz Kanel je takođe danas smijenio ministarku nauke, tehnologije i životne sredine, a na njeno mjesto postaio je Eduarda Martineza, poslanika i predsjednika BioCubaFarma, kubanske farmaceutske kompanije.

Ministarstvo prehrambene industrije sada će predvoditi poslanik Alberto Lopez (56), guverner provincije Santa Klara, koji je zamijenio Manuela Santjaga Sobrina, javili su državni mediji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:49