Dmitro Kuleba / - SHUTTERSTOCK
24/02/2024 u 10:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kuleba u UN: Pobijedićemo Rusiju prije ako svijet stane uz Ukrajinu

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš na sjednici Savjeta bezbjednosti rekao da je Ukrajina "otvorena rana na srcu Evrope"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba koji je kasno juče govorio u Generalnoj skupštini UN uoči druge godišnjice početka ruske invazije na njegovu zemlju pozvao je države svijeta da stanu uz Ukrajinu, naglasivši da će pobeda doći, kako je ukazao, "prije, a ne kasnije", ako to urade.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija je uzvratio ponavljajući tvrdnju Moskve da ona nije počela sukob.

On je okrivio Zapad za podsticanje sukoba i optužio Ukrajinu da je alatka u geopolitičkim ambicijama Zapada, a obećao je da ruska "specijalna vojna operacija" neće završiti dok ne budu ostvareni njeni ciljevi.

Ti ciljevi objavljeni 24. februara 2022. na dan kada su ruske trupe prešle granicu u Ukrajinu uključuju demilitarizaciju Ukrajine i osiguranje da ona ima neutralni status.

Sastanci SB i Generalne skupštine UN održani su juče i brojni evropski ministri spoljnih poslova došli su u Njujork da prisustvuju tim sastancima, među kojima britanski Dejvid Kameron, franuski Stefana Sežurne, njemačka ministarka Analena Berbok, kao i ministri Poljske Radoslav Šikorski i Švajcarske Ignacio Kasis.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš je na sastanku Savjeta bezbjednosti rekao da ruska invazija Ukrajine krši Povelju UN i međunarodno pravo i da dvije godine od njenog početka, rat u Ukrajini ostaje "otvorena rana u srcu Evrope".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:56