Себастиан Курц / -ФОТО: POLITICO.EU
04/06/2022 u 15:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Себастијан Курц о рату у Украјини: То није свијет у ком желим да живим

Kурц је приказао Путина као дубоко увријеђеног човјека који се осјећао угроженим због Запада

Бивши аустријски канцелар Себастијан Kурц казао је да му се предсједник Русије Владимир Путин увијек приликом сусрета које су имали жалио на неиспуњења обећања НАТО о томе да се неће ширити у правцу Русије, као и да се ЕУ неће ширити у правцу Русије.

Присјећајући се тих сусрета, Kурц је приказао Путина као дубоко увријеђеног човјека који се осјећао угроженим због Запада.

Такође је истакао да је његов став увек био да је јасно да једна суверена земља може сама да бира да ли жели да иде источним или западним путем.

Он је указао да су управо те ствари учиниле однос према Путину све тежим након анексије Kрима.

- Аустрија, ја лично, представник једне мале неутралне земље, са тада малим војним могућностима, нисмо рекли сада морамо да тражимо конфронтацију. Већ смо увек били мишљења да је дијалог можда најбољи пут - објаснио је Kурц.

Он је рекао да не зна да ли је то било исправно, те да то тада нико није могао рећи, приметивши да је можда и Путин такав став сматрао као слабост, а можда би, казао је, и стална конфронтација могла водити даљој ескалацији.

- Морам рећи 2014. сам био министар спољних послова и видео сам патњу у Украјини на лицу мјеста, када је већ било агресије Русије. Али ту ескалацију, напредовања ка Kијеву нико није могао да предвиди - објаснио је Курц. 

Kурц је казао да са забринутошћу гледа на Украјину и Русију и оценио је да би агресија могла имати последице које су тренутно несагледиве.

Указао је и на проблеме у снабдијевању храном изазване ратом, на поделу на исток и запад с којом се свијет суочава, те на поједине земље које, каже, покушавају да буду добре са обе стране.

- То није свет у којем желим да живим - рекао је Kурц додајући да је он присталица глобализације.

Изразио је наду да ће рат бити завршен, да ће конфронтација бити превазиђена и да ће онда моћи да се настави глобални живот.

- Не верујем у брзо, једноставно, позитивно решење, али имам трачак наде - нагласио је бивши аустријски канцелар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:08