/ - UNSPLASH: ARSENY TOGULEV VJEšTAčKA INTELIGENCIJA, ILUSTRACIJA
02/06/2023 u 19:28 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lapsus u govoru: Američka vojska negira da je vještačka inteligencija ubila operatera

Nedavno su stručnjaci koji rade u sektoru izdali niz upozorenja o prijetnjama koje po čovječanstvo predstavlja vještačka inteligencija, iako ne postoji saglasnost stručnjaka o tome

Američka vojska saopštila je da se pukovnik ratnog vazduhoplovstva "pogrešno izrazio" kada je opisivao eksperiment u kojem je dron kojim je upravljala vještačka inteligencija (AI) odlučio da napadne svog operatera, kako bi završio misiju, prenosi Avaz.ba.

Pukovnik Taker Hamilton, šef AI testova i operacija u američkom vazduhoplovstvu, govorio je na konferenciji koju je organizovalo Kraljevsko aeronautičko društvo. On je tokom svog govora opisao virtuelni scenario prema kojem je dron ubio operatera jer ga je spriječavao da ispuni svoj cilj.

Uništenje tornja

- Iako je obučen da ne ubije operatora, dron je uništio toranj za komunikaciju, kako operator više ne bi mogao s njim da komunicira - rekao je Hamilton na konferenciji.

Međutim, on je kasnije rekao da scenario o kojem je bilo riječi nikada nije izveden.

Nije izveden eksperiment

- Nikada nismo uradili taj eksperiment, niti bismo to morali da bismo shvatili da je ovo vjerovatan ishod - kasnije je pojasnio pukovnik Hamilton u izjavi Kraljevskom aeronautičkom društvu.

Nedavno su stručnjaci koji rade u sektoru izdali niz upozorenja o prijetnjama koje po čovječanstvo predstavlja vještačka inteligencija, iako ne postoji saglasnost stručnjaka o tome. Govoreći za BBC ranije ove sedmice, profesor Džošua Bengio, jedan od trojice naučnika koji se smatraju „očevima“ vještačke inteligencije, rekao je da misli da vojsci uopšte ne bi trebalo dozvoliti da se služi AI.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:41