Лавров / - Фото: АФП
18/03/2022 u 23:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лавров: Америка види свијет као село у ком могу да се понашају као шериф

Ми нисмо затворили врата Западу, већ су они то урадили, каже руски министар

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да је Русија изгубила све илузије о ослањању на Запад и да Москва никада неће прихватити светски поредак који је одређен од стране САД, које се понашају као шериф који жели да буде главни у крчми.

Лавров, који је на функцији министра спољних послова од 2004. године, рекао је да су реакције Запада на оно што Москва назива “специјалном војном операцијом” показале да су САД те које доминирају земљама Запада, као и да је Европска унија показала да нема никакву снагу.

- Уколико је и постојала нека илузија о томе да ћемо се једног дана ослонити на наше западне партнере – те илузије више нема. Оно што Американци желе је униполарни свијет који неће бити глобално, већ америчко село, или можда крчму у којој се за све пита онај ко је најјачи- додао је он. 

Истакао је да многе земље, као што су Kина, Индија и Бразил нису жељеле да им “Ујка Сем” издаје наређења попут неког шерифа.

- Русија сада мора да се ослони на себе и савезнике који су уз нас. Ми нисмо затворили врата Западу, већ су они то урадили- закључио је Лавров.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:55