Сергеј Лавров / - РТРС
18/01/2022 u 20:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лавров: И даље чекамо гаранције САД и НАТО о неширењу алијансе

Русија је 17. децембра објавила нацрте два документа, безбједносног уговора Русије и САД и безбједносног споразума Москве и НАТО-а, у вријеме све већих тензија због нагомилавања руских војника у близини Украјине

Русија и даље чека одговор САД и НАТО на захтев Москве за обавезујућим гаранцијама да се алијанса неће ширити на Украјину и друге бивше совјетске републике, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

На конференцији за новинаре после састанка са њемачком министарком спољних послова Аналеном Бербок у Москви, Лавров је рекао да су „те иницијативе које је предложила руска страна, око поузданих, правно обавезујућих безбједносних гаранција, привукле пажњу“ и да се о њима „прилично детаљно разговарало“, преноси агенција ТАСС, пише Н1.

- Поновићу, ми смо те гаранције (нацрте споразума) предали САД и чланицама НАТО-а. Сада очекујемо одговоре на ове предлоге, као што нам је и обећано, како бисмо наставили разговор - казао је Лавров.

Додао је да је на састанку са Бербок "изражена забринутост због усмјерености НАТО-а ка обуздавању Русије".

Русија је 17. децембра објавила нацрте два документа, безбједносног уговора Русије и САД и безбједносног споразума Москве и НАТО-а, у вријеме све већих тензија због нагомилавања руских војника у близини Украјине.

Москва, која негира да планира напад на сусједну Украјину, затражила је гаранције да се НАТО неће ширити на ту земљу и друге бивше совјетске републике, да неће распоређивати оружје на тим територијама и да ће престати да изводи војне вјежбе у близини руске границе.

Вашингтон и његови савезници одлучно су одбацили захтјеве Москве на прошлонедељним преговорима представника Русије и САД и НАТО-а, на којима није постигнут напредак у заустављању ескалације кризе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:54