Sergeј Lavrov / - EPA
17/04/2023 u 19:19 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lavrov: Moskva želi da se konflikt u Ukrajini što prije okonča

Brazilski ministar spoljnih poslova Mauro Vijeira rekao je da su pored bilateralnih tema razgovarali o nedavnim dešavanjima u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas tokom posjete Brazilu da Moskva želi da se sukob u Ukrajini okonča što je prije moguće, prenosi RSE.

Na konferenciji za novinare sa brazilskim kolegom Maurom Vijeirom, Lavrov je zahvalio Brazilu na "razumijevanju nastale situacije u Ukrajini“ i rekao da Rusija ima "interes“ da se sukob okonča što je prije moguće.

Brazilski ministar spoljnih poslova Mauro Vijeira rekao je da su pored bilateralnih tema razgovarali o nedavnim dešavanjima u Ukrajini.

Vijera je rekao novinarima nakon sastanka da je ponovio namjeru Brazila da formira grupu zemalja za pregovore o miru u Ukrajini, potvrđujući stavove Brazila za prekid vatre i protiv jednostranih sankcija.

Lavrov je stigao u ponedjeljak u glavni grad Brazila, u kojem se prvo sastao sa brazilskim kolegom po funkciji Maurom Vijeirom, a tokom dana se očekuje da će se njih dvojica sastati sa predsjednikom države Luisom Inasiom da Silvom, čiji diplomatski pristup rješavanju rata u Ukrajini iritira i Kijev i zemlje Zapada, ocjenjuje agencija Frans pres (AFP).

Lavrovljev sastanak sa Vijeirom dogovoren je u martu u Nju Delhiju, na bilateralnom sastanku u okviru samita Grupe 20 vodećih ekonomija.

Lula odbija da njegova zemlja naoružava Ukrajinu i predlaže da grupa zemalja, uključujući Brazil i Kinu, posreduje oko postizanja mira u toj zemlji.

Predsjednik Brazila je u nedjelju u Abu Dabiju rekao novinarima da su dvije zemlje - dakle i Rusija i Ukrajina - odlučile da idu u rat, a dan ranije je rekao u Pekingu da SAD moraju prestati da "stimulišu" kontinuirane borbe u Ukrajini i početi razgovor o miru.

Početkom ovog mjeseca, Lula je predložio da Ukrajina formalno preda Krim Rusiji kako bi se okončao rat, što je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko odbio.

- Da li bi vi ponudili nekome dio Brazila veličine Krima samo da bi se došlo do mira - bila je reakcija bivšeg premijera Belgije Gija Verhofštata na Tviteru.

Lula ne dozvoljava da Brazil šalje čak ni municiju Ukrajini, ni na molbu njemačkog kancelara Olafa Šolca, jer smatra da bi to značilo da Brazil ulazi u rat.

Stav brazilskog predsjednika cijeni se u Moskvi, a kritičari smatraju da Brazil zapravo nastoji da svojim stavom ne otuđi Rusiju, jer je ona ključni snabdijevač đubrivom brazilskih plantažera soje, a soja se uglavnom izvozi u Kinu.

Kina i Rusija su stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, a Brazil već decenijama želi da stekne taj status.

Poslije posjete Brazilu, Lavrov ide u Venecuelu, na Kubu i u Nikaragvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 20:36