Sergej Lavrov / EPA
25/04/2023 u 20:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lavrov: NATO ujedinio Rusiju, na Zapadu vlada šizofrena logika

Lavrov je skrenuo pažnju na to da su zapadni lideri počeli da govore o Trećem svjetskom ratu, kada je Ruska Federacija „generalno ćutala“. On se nada da će Zapad pokazati odgovornost i da neće govoriti o mogućnosti otpočinjanja Trećeg svjetskog rata ako Rusija pobijedi u Ukrajini

NATO je htio da uništi Rusiju, ali je na kraju ujedinio, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu u sjedištu UN.

„Nepristrasni posmatrači, politikolozi, kako u Ruskoj Federaciji, tako i u inostranstvu, ocjenjuju da je NATO htio da uništi Rusku Federaciju, ali je na kraju ujedini“, rekao je on.

Ruski ministar spoljnih poslova je dodao da su ovi ciljevi još jednom potvrđeni tokom njegovog govora u Savjetu bezbjednosti UN.

„To je tako lijepa stilska figura – ​​da je Rusija htjela da spriječi širenje NATO-a. Prvo, nismo toliko željeli, vjerovali da je potrebno to spriječiti i da nam je to više puta obećano. Lagali su, sada to svi znaju, kako što su kasnije lagali o Minskim sporazumima i o mnogim drugim stvarima“, rekao je Lavrov.

Lavrov je skrenuo pažnju na to da su zapadni lideri počeli da govore o Trećem svjetskom ratu, kada je Ruska Federacija „generalno ćutala“. On se nada da će Zapad pokazati odgovornost i da neće govoriti o mogućnosti otpočinjanja Trećeg svjetskog rata ako Rusija pobijedi u Ukrajini.

Govoreći o najavljenoj kontraofanzivi Kijeva, ministar je nazvao šizofrenom izjave Zapada da će pregovori Ruske Federacije i Ukrajine početi nakon tog događaja.

"Pojavila se smiješna teorija: hajde da mi (zapadne zemlje) osiguramo uspješnu kontraofanzivu u Ukrajini, a zatim zatražimo od Ukrajine, Zelenskog da počne pregovore. To je neka šizofrena logika. Mi želimo da sa teritorije Ukrajine ne dolazi prijetnja našoj bezbjednosti koje su se tamo gomilale dugo, dugo godina, poslije nakon državnog udara u februaru 2014. godine", rekao je Lavrov.

Jedan od ciljeva Rusije je da spriječi da predstavnici ruske kulture budu diskriminisani i istrijebljeni u Ukrajini, istakao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 14:22